37 embert, köztük fiatalkorúakat, és egy terhes nőt zsúfolt be egy embercsempész a kisbuszába

2023. október 1. – 22:07

Másolás

Vágólapra másolva

Harminchét embert találtak egy kisbuszba zsúfolva az ausztriai Kelénpatak (Klingenbach) határátkelőnél vasárnap – közölte az osztrák rendőrség. A burgenlandi rendőrség szerint a magyar rendszámú furgon délután fél egykor érkezett Ausztriába. A tájékoztatás szerint a Szíriából és Törökországból származó menedékkérők között tizenegy fiatalkorú is volt.

Négy embert légzési nehézségek miatt orvosi ellátásban kellett részesíteni, egy várandós nőt pedig férjével együtt megfigyelésre vittek Kismarton kórházába.

A feltételezett embercsempészt, egy 30 éves afgán férfit őrizetbe vették. Az osztrák rendőrség hangsúlyozta, hogy a mostani eset is jól szemlélteti a csempészbandák embertelen eljárásmódját, még akkor is, ha ezúttal nem történt súlyosabb sérülés vagy egészségkárosodás. Az idén eddig 210 embercsempészéssel gyanúsított személyt fogott el az osztrák rendőrség.

Az osztrákokon kívül a szlovákok is kiakadtak amiatt, hogy Magyarország újabban szabadon engedi az embercsempészeket. A problémát az úgynevezett reintegrációs őrizet gyakorlata jelenti. Magyarországon a börtönök zsúfoltak, így aki csak embereket csempészett, de egyéb, súlyosabb bűncselekményt nem követett el, és megígéri, hogy 72 órán belül elhagyja az országot, távozhat.

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter szeptember elején reagált a külföldiek kritikáira, mint mondta,

a schengeni övezet tagjai vagyunk, a schengeni övezeten belül pedig szabadon lehet mozogni, nincsen határellenőrzés.

Megismételte azt az érvet is, hogy az unió büntet minket a börtönök túlzsúfoltsága miatt, igaz, a reintegrációs őrizet miatt is kötelezettségszegési eljárás indult Magyarország ellen, de ez a téma az általa vezetett tárgyalásokon nem került még szóba.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!