Dél-Koreában először ítéltek el valakit mesterséges intelligenciával generált gyerekpornó miatt

2023. szeptember 30. – 23:10

Másolás

Vágólapra másolva

Precedensértékű ítélet született Dél-Koreában egy mesterséges intelligenciával kapcsolatos ügyben, ahol egy negyvenes éveiben járó férfit azért ítéltek két és fél év börtönre, mert áprilisban nagyjából 360, gyerekeket ábrázoló pornográf képet készített egy mesterséges intelligencián alapuló képgenerátorral – írja a CNN.

A férfi által generált képekhez más nem fért hozzá, és nem is szerepelt rajtuk valódi gyerek, a tárgyalás során azonban az ügyészek azzal érveltek, hogy a szexuális kizsákmányolásba bele kell tartoznia a „virtuális embereknek” is. A bíróság ennek helyt is adott, az ügyészség közlése szerint az ítélet értelmében az olyan képek is büntethetőek, amelyeken nem valódi kiskorúak szerepelnek, de elég realisztikusak ahhoz, hogy úgy nézzenek ki.

Ez a döntés komoly mérföldkő is lehet a mesterséges intelligencia szabályozásában, amelyben a hosszú ideje létező, de az utóbbi évek MI-forradalma miatt egyre veszélyesebb deepfake-ek számítanak az egyik legaktuálisabb problémának. A Midjourney például márciusban megszüntette az ingyenes hozzáférést a modelljéhez, miután többek közt a pufidzsekis pápa képe bizonyította, hogy az átlagember számára már teljesen élethűek a képei. Mindez nyilván sokkal ijesztőbb, amikor szexuális tartalmakhoz használják a technológiát, ahogy az többször meg is történt már az elmúlt időszakban.

Így aztán nyilván nem meglepő, hogy a mesterséges intelligencia szabályozása jelenleg az egyik legfontosabb törekvés gyakorlatilag mindenhol. Az EU mindenkit beelőzve már el is fogadott egy tervezetet, de Kína és az Egyesült Államok is próbálkozik, sőt, maguk az MI-modelleket fejlesztő cégek is tesznek vállalásokat. Mindebből persze csak évek múlva valósul majd meg a gyakorlatban bármi, ehhez pedig fontosak lehetnek majd az olyan döntések, mint amilyen most is született.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!