Brit hírszerzés: Elkezdtek visszatérni a Wagner egykori harcosai Ukrajnába

2023. szeptember 29. – 09:06

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt hetekben a Wagner zsoldoshadsereg többszáz korábbi harcosa térhetett vissza Ukrajnába, hogy kisebb csoportokban csatlakozzanak az ott harcoló oroszpárti önkéntes egységekhez – írja a brit védelmi minisztérium napi hírszerzési jelentésében.

A Wagner nyár elején vonult ki Ukrajnából, nem sokkal a június 24-i minilázadásuk előtt. A Wagner további sorsa – különösen Jevgenyij Prigozsin augusztus 24-i halála után – bizonytalan volt. Erről ebben a cikkben írtunk részletesen.

A brit hírszerzés szerint az átcsoportosított katonák pontos státusza nem ismert, de valószínű, hogy átkerültek az orosz védelmi minisztérium hivatalos erőihez és más magánhadseregekhez.

Több jelentés szerint az egykori Wagner-harcosok többsége Bahmut közelében állomásozik – ott, ahol a zsoldoscsoport kivonulása előtt hónapokig harcoltak. Jelenlétük nagy segítséget jelenthet az itt harcoló orosz erőknek: jól ismerik a területet, a frontvonalat, a helyi ukrán egységek taktikáit, ráadásul nagy tapasztalatuk van a téli harcokban is.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!