148 nap után véget ért a hollywoodi írósztrájk

2023. szeptember 27. – 08:32

Másolás

Vágólapra másolva

Az Amerikai Írószövetség vezetői megszavazták, hogy a szakszervezeti tárgyalófelek, a hollywoodi stúdiók és a streamingszolgáltatók között létrejött előzetes megállapodás után a tagok visszatérhetnek a munkába, és ezzel gyakorlatilag a hollywoodi írósztrájk 148 nap után véget ért, írja a CNN.

Az írók azért kezdtek sztrájkolni még májusban, mert sokkal több és bizonytalanabb lett a munkájuk, mindezt kevesebb fizetésért kellett elvégezniük, és a médiapiac is nagyon megváltozott: például megjelentek a streamingfelületek. Erről korábban itt írtunk bővebben. Legutóbb az írók 2007-ben sztrájkoltak, akkor még streaming sehol nem volt, de digitális vásárlások már igen, és a szerződéseiket hozzá kellett igazítani az új trendekhez. A mesterséges intelligencia megjelenése is egy probléma lehet, hiszen pár évvel később potenciálisan elveheti az írók munkáját. Az írók munkabeszüntetéshez hasonló okok miatt csatlakozott július közepén a hollywoodi előadóművészek szakszervezetének (SAG-AFTRA) 160 ezer tagja is.

A mostani megállapodás szerint a 2026 májusában lejáró szerződés béremelést, jobb juttatásokat, a stúdiók mesterséges intelligencia alkalmazásával szembeni védelmet, a streamingkompenzációra vonatkozó garanciákat, hosszabb időtartamú munkaviszonyt és egyéb juttatásokat tartalmaz.

A legtöbb író minimálbére most öt százalékkal, 2024 májusában további négy százalékkal, majd 2025 májusában további 3,5 százalékkal emelkedik. Az ugyanazon a forgatókönyvön dolgozó íróknak pedig nem kell többé megosztaniuk a nyugdíj- és egészségügyi hozzájárulásukat.

A nagy streamingprojektek, azaz a legalább 30 millió dolláros költségvetésű, nagyjátékfilmes produkciók esetében a történetért és a forgatókönyvért járó minimális írói díjazás 18 százalékkal, 100 ezer dollárra emelkedik. A lekérhető videószolgáltatások esetében pedig 50 százalékos bónuszt kapnak az írók, ha a műsorokat a hazai előfizetők egyötöde nézi meg a projekt első három hónapjában.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!