Gyógytorna, sportcipő, átalakított különgép: a Fehér Ház mindent elkövet, nehogy Biden újra elessen

2023. szeptember 26. – 15:29

Másolás

Vágólapra másolva

Már csak bő egy év van hátra az amerikai elnökválasztásig, melyen két matuzsálem, a 80 éves Joe Biden és a 77 éves Donald Trump csapnak össze. Egy amerikai elnök energikussága és egészsége mindig fontos kampánytéma, és Biden ezen a téren nem áll jól, hiszen sorra jelennek meg azok a hírek, melyek az elnök szellemi és fizikai hanyatlására – vagy legalábbis egy 80 éves embernél teljesen természetes esendőségére – utalnak. Az AP hírügynökség által megrendelt, augusztus végi kutatás szerint a választók 77 százaléka tartja alkalmatlannak egy újabb négyéves ciklus teljesítésére Bident, miközben a nála csak három évvel fiatalabb, közepesen súlyos koronavírus-fertőzésen átesett, és nem éppen egészséges életmódjáról ismert Trumppal kapcsolatban a fizikai alkalmasság csak a válaszadók 51 százalékát aggasztja.

Az amerikai választók és nyilvánosság egy része döbbenettel figyelte, hogy a demokrata pártelit négy év alatt képtelen volt eljutni oda, hogy érdemeinek elismerése mellett elbúcsúzzon Bidentől, és valamilyen úton-módon kiválassza utódját, inkább a status quót nem bolygatva hajmeresztő kockázatot vállal az elnök újraindításával. A Fehér Házra így egy szokványos kampányidőszakhoz képest unortodox feladatok is szakadtak, az Axios keddi összeállítása szerint például az, hogy

mindent megtegyen annak érdekében, nehogy Joe Biden újra megbotoljon,

egy ilyen malőr ugyanis a történelmi tapasztalatok alapján igen rosszul csapódik le a választóknál, akiknek a fejében az amerikai elnök egy energikus és egészséges vezetőként él (emlékezetes, hogyan rejtegette a történelem egyik legkiválóbb amerikai elnöke, Franklin Delano Roosevelt egy himlőfertőzés miatt kialakult súlyos mozgásszervi problémáit).

  • A gerincében és egyik lábfejében is porckopással diagnosztizált Biden egy fizikoterapeutával már 2021 novembere óta végez egyensúlyjavító gyakorlatokat, bár az utóbbi idők bizonytalanságra utaló esetei miatt befolyásos demokrata politikusok nem elégedettek a fejlődésével.
  • Amikor csak lehet, az elnök mindig vastag talpú sportcipőt visel, amiben magabiztosabban tud sétálni.
  • És átalakították az elnöki különgép, az Air Force One lépcsőjét is, hogy Biden kényelmesebben és méltóságteljesebben tudjon rajta fel- és lesétálni.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!