Fentaniltúladagolásban halt meg egy csecsemő egy New York-i bölcsődében

2023. szeptember 20. – 07:58

Fentaniltúladagolásban halt meg egy csecsemő egy New York-i bölcsődében
Egy nő gyertyát gyújt az El Divino Niño bölcsőde bejáratánál – Fotó: Roni Jacobson / NY Daily News / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Egy kilogramm fentanilt találtak a gyerekek matracai alatt abban a New York-i bölcsődében, ahol egy egyéves kisfiú meghalt, három csecsemő pedig kórházba került. A gyanú szerint belélegezhették a drogot, amit a bronxi bölcsődéből terjesztettek – írja a BBC.

Az egyéves Nicholas Dominici csupán egy hete járt bölcsődébe, amikor múlt hét pénteken feltételezett drogtúladagolásban meghalt. Három másik kisgyerek kórházba került, ahol Narcant kaptak, egy olyan sürgősségi gyógyszert, amelyet opioidtúladagolás kezelésére használnak.

A Bronx városnegyedben található Divino Niño napköziben a rendőrök összesen egy kilogramm fentanilt és három présgépet is találtak, amelyeket a kábítószer csomagolására használtak. A fentanilt egy olyan matrac alatt tárolták, amin a gyerekek aludtak – így lélegezhették be a rendkívül veszélyes anyagot.

Letartóztatták a bölcsőde vezetőjét, a 36 éves Grei Mendezt és az épület egyik szobájának bérlőjét, a 41 éves Carlisto Acevedo Britót. A gyanú szerint innen terjesztették a veszélyes drogot, Mendez ügyvédje szerint azonban a nő nem tudott arról, hogy a gyerekek közvetlen közelében kábítószert tároltak.

Ennek ellentmond, hogy a telefonadatai és a biztonsági kamerák felvételei alapján Mendez először a férjét hívta fel, amikor észrevette, hogy a gyerekek rosszul vannak, és csak utána tárcsázta a mentőket. A férje még a mentők kiérkezése előtt megjelent a bölcsődénél, majd több bevásárlószatyorral a kezében távozott. A rendőrség egyelőre keresi. Brito, Mendez bérlője, a férj unokatestvére.

A nő és Brito is letartóztatásban vannak, óvadék ellenében sem szabadulhatnak, és ha elítélik őket, akár életfogytig tartó szabadságvesztésre is számíthatnak.

A bölcsődében egyébként szeptember 6-án tartottak meglepetésszerű ellenőrzést a kerület egészségügyi hatóságának munkatársai, de nem találtak szabálysértésre utaló jeleket. „A munkatársaink nincsenek kiképezve arra, hogy fentanil nyomait keressék. De lehet, hogy kellene” – mondta hétfőn a város egészségügyi biztosa, Ashwin Vasan.

A fentanil nevű szintetikus opioid 50-szer erősebb, mint a heroin, és évek óta küzdenek ellene Amerikában. A legtöbb a mexikói határon keresztül jut az országba. A Kábítószer-ellenes Hivatal (DEA) szerint az országba bekerülő fentanil nagy részét Mexikóban gyártja a Sinaloa és a Jalisco kartell Kínából szerzett alapanyagokból, és nagyon olcsón teríti Amerikában.

A bronxi bölcsődében talált drog – Fotó: U.S. Attorney's Office, Southern District of New York
A bronxi bölcsődében talált drog – Fotó: U.S. Attorney's Office, Southern District of New York

Az utóbbi évtized kiugró halálozási adatait is a fentanil elterjedésével szokták magyarázni. A fentanil halálos dózisa alig pár mikrogramm, heroin, metamfetamin és más drogok felütésére is használják, ami a gyakorlottabb függők körében is növelte a túladagolások számát.

2010-ben Amerikában kevesebb mint 40 ezer ember halt meg kábítószer-túladagolásban, és ezeknek a haláleseteknek kevesebb mint 10 százaléka volt fentanilhoz köthető. 2021-re már évente több mint 100 ezer ember halt meg kábítószer-túladagolásban, és a becslések szerint ennek 66 százaléka a fentanilhoz kötődött.

Az amerikai politikában opioidválságnak nevezett jelenség a Covid-járvány alatt is súlyosbodott: a járvány alatt nehezebb volt egészségügyi ellátáshoz jutni, és a járvánnyal együtt járó bezártság és egyes mentális problémák is növelték a droghasználatot. Emiatt az opioidválság egyes számítások szerint nagyobb szerepet játszott a várható élettartam csökkenésében, mint a koronavírus. Arról, hogy miért négyszer annyi fiatal nem fogja megérni a 40 évet Amerikában, mint más fejlett országokban, ebben a cikkben írtunk részletesen.

Ha úgy érzi, hogy kezdi elveszíteni a kontrollt a droghasználat felett, és hiába próbálkozik, nem sikerül józannak maradni, kérjen segítséget, és tudjon meg többet a lehetőségeiről! Az alábbi linken a KékPontnál az online tanácsadás anonim, ingyenes és titoktartási kötelezettség által védett. https://kekpont.hu/online-tanacsadas/ A Narcotics Anonymous (Névtelen Drogfüggők) pedig olyan felépülő függők, férfiak és nők ingyenesen látogatható közössége, akiknek a drog jelentős problémává vált. A tagság egyetlen feltétele a használat abbahagyásának vágya. www.nahungary.hu

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!