Egy kis figyelmet kérünk: elhagytunk egy F–35-öst!

2023. szeptember 18. – 08:02

Másolás

Vágólapra másolva

FRISSÍTÉS 2023. szeptember 19-én 9:17-kor: Megtalálták a lezuhant F–35-ös roncsait Williamsburg megyében.

A nyilvánossághoz fordult az amerikai hadsereg egy eltűnt F–35-ös vadászgép ügyében, írja a Guardian. A hivatalos közlés szerint a tengerészgyalogság egyik pilótája vasárnap délután „biztonságban elhagyta a repülőt egy baleset után” Dél-Karolina államban, Charlestontól északra. A kutatást most a településtől északra fekvő tavaknál folytatják.

A pilóta helyi idő szerint délután kettőkor katapultált, és ejtőernyőjével biztonságosan ért földet. Stabil állapotban vitték kórházba, nevét nem tették közzé.

„Az eltűnt F-35 Lightning II elhelyezkedése és röppályája alapján a keresés a Moultrie-tóra és a Marion-tóra összpontosul” – mondta Heather Stanton főtörzsőrmester.

„Hogy a francba lehet elveszíteni egy F–35-öst? Tényleg nincs benne egy nyomkövető, és mi arra kérjük a lakosságot, hogy jelentsék, mint egy talált tárgyat?” – idézte a lap egy helyi képviselő, Nancy Mace kifakadását.

Egyetlen F–35-ös repülő ára mindent figyelembe véve típustól függően 110 és 136 millió dollár közé tehető, ami ekkora léptéknél aprópénznek is mondható, az átlagember számára azonban még a vadászpilóták 400 ezer dolláros (durván 145 millió forintos) sisakja is szürreális. Azt persze hozzá kell tenni, hogy ezért tényleg észbontóan fejlett hitech sisakot kapnak a pilóták, de ennek a rengeteg pénzen túl is megvan az ára.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!