Egymilliárd dollárnyi amfetamintablettát foglaltak le Dubajban, hiába voltak rafináltak a csempészek

2023. szeptember 15. – 18:56

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Arab Emírségek rendőrsége egy 13 tonnányi kábítószer-szállítmányt foglalt le a dubaji kikötőben. Az amfetaminok közé tartozó Captagon tablettáit ajtókban és épületek díszítőpaneljeiben rejtették el. A szállítmány értékét több mint egymilliárd dollárra becsülte az ország belügyminisztériuma, írta a CNN.

A dubaji rendőrség azt közölte, hogy hat olyan embert tartóztattak le, akik egy nemzetközi bűnözői kartell tagjai, és a világ egyik legnagyobb Captagon-csempészeti műveletén dolgoztak.

A tablettákat a rendőrség szerint innovatív csempészmódszerekkel rejtették el, 432 darab csúcskategóriás bútorlapba és 651 vasból és fából készült, professzionálisan megmunkált ajtóba rejtve, és ezekből csak több nap alatt sikerült kiszedni az összes tablettát, közölte a belügyminisztérium.

A lefoglalt tablettahegyek – Fotó: Egyesült Arab Emírségek belügyminisztériuma
A lefoglalt tablettahegyek – Fotó: Egyesült Arab Emírségek belügyminisztériuma

Az Egyesült Arab Emírségek hatóságai 2019 óta több százezer Captagon tablettát foglaltak le. Idén júniusban az Abu-dzabi Vámhivatal közölte, hogy 2019 eleje és idén május között közel 175 000 tablettát foglaltak le.

A Captagon eredetileg egy szintetikus stimuláns, a fenetilint tartalmazó gyógyszer márkaneve volt, de már régóta nem gyártják hivatalosan, a Közel-Keleten viszont népszerű kábítószerré vált. Szakértők szerint a globális Captagon-termelés központja Szíria, és az Öböl-államok számítanak elsődleges célországoknak.

Ahogy korábbi cikkünkben írtuk, Szíria elszigeteltségének feloldásához az Öböl-államoknak elemi közegészségügyi érdeke is fűződik, mert Damaszkusz legfontosabb bevételét a drogtermelés- és csempészet jelenti. A rezsim lényegében megörökölte a 2017-ig Szíria területének keleti harmadát meghódító Iszlám Államtól a Captagon gyártását, melyre ráállította a szénhidrogén-export híján sok üres kapacitással rendelkező vegyiparát, biztonsági erői pedig a szomszédos országokba irányuló, 10 milliárd dollár értékűre becsült csempészetben segédkeznek. Az állami drogtermelés- és csempészet így azután valóságos függőségi járványt eredményezett a régióban, melynek kezelésére már diplomáciai eszközöket is be kell vetni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!