Több mint 500 embert vettek őrizetbe, miután klímatüntetők megbénították Hágát

2023. szeptember 10. – 18:11

Több mint 500 embert vettek őrizetbe, miután klímatüntetők megbénították Hágát
Vízágyúval oszlatják a tüntetőket a hágai A12-es autópályán – Fotó: Piroschka van de Wouw / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint ötszáz tüntetőt vettek őrizetbe vasárnap délután Hágában, miután az Extinction Rebellion klímaaktivista szervezet felhívására lezárták az A12-es autópálya egy szakaszát, írja az NL Times.

A szervezet szombaton kezdett rendkívüli akcióba, aznap délben ugyanis közel 9 ezer ember részvételével zárták le Hága egyik legfontosabb útszakaszát. A rendőrség buszokkal szállította el a tüntetőket, és több mint 2400 embert vettek őrizetbe a szombati lezárás után.

Azonban ez sem állította meg a vasárnapi tüntetőket, hogy újra megbénítsák a hágai forgalmat: közel ezer ember állt blokádot vasárnap az A12-n, közülük több mint 500 embert vettek őrizetbe.

Négy kiskorút is letartóztattak az illegális útzár miatt, többeket pedig a hatóságok akadályoztatása miatt is előállítottak. Rövid időre vízágyút is bevetettek a rendőrök a tömeg feloszlatására:

Az Extinction Rebellion viszont a vasárnapi útzár feloszlatása után is kitart az akció mellett. Sőt, terveik szerint minden egyes nap lezárják délben az autópályát, egészen addig, amíg a kormány nem áll le a fosszilis energia támogatásával.

Persze kérdéses, ki állíthatná le a fosszilis energia támogatását, hiszen Hollandiát egyelőre egy ügyvezető kormány vezeti. Mark Rutte kormányfő július elején jelentette be lemondását, az előrehozott választást pedig november 22-re tűzték ki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!