Semjén szerint az ukrajnai menekültek szabadon dönthetnek, hogy itt maradnak, vagy Nyugatra mennek

2023. szeptember 10. – 11:28

Másolás

Vágólapra másolva

Nem adja ki Magyarország a katonakorú férfiakat Ukrajnának, és adatokat sem szolgáltat róluk – közölte Semjén Zsolt. A miniszterelnök-helyettes szerint Magyarország nem is vizsgálja, hogy a határon átkelő férfiak katonaköltelesek-e.

A menekültkérdésben általában egyébként elutasító magyar kormány tagja elismerte azt is, hogy az Ukrajnából érkezők szabadon dönthetnek arról, hol kívánnak élni: „minden Ukrajnából menekült Magyarországon szabad ember, aki szabadon eldöntheti, hogy marad itt, továbbmegy Nyugatra, vagy ha ő úgy dönt, visszamegy” – idézte a Hvg.hu a korményfőhelyettes Atv-nek adott nyilatkozatát.

Magyarország Ausztria után a második EU-s tagállam, amelyik kijelentette, hogy a katonaköteleseket sem adja ki Ukrajnának. (Ausztriában 14 ezerer 18 és 54 év közötti ukrán állampolgárságú férfi tartózkodik.)

Hogy Magyarországon mennyi ukrajnai él a háború tavalyi kezdete óta, arról nincs adat: a háború első 15 hónapja alatt Magyarország több mint 30 ezer embernek adott ideiglenes védelmi státuszt, ez azonban töredéke az ukrán állampolgárok regisztrált magyarországi határátlépésének, amely meghaladja az egymilliót.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!