Őrizetbe vették Putyin megbecsült kutatóorvosát

2023. szeptember 10. – 09:29

Másolás

Vágólapra másolva

Korrupció gyanújával őrizetbe vették a vezetőjét annak szentpétervári kutatóintézetnek, amelyet Vlagyimir Putyin tavaly az egészségügy különleges kommandójának nevezett. (Az orosz elnök a fegyveres szervezeteknél bevett „szpecnaz” kifejezést használta elismerése jeléül.)

Viktor Turhin a gyanú szerint 436 millió rubelt (1,6 milliárd forint) sikkasztott el, a szövetségi szinten kiemelt Vakcinák és Vérkészítmények Kutatóintézetéből. Turhin szeptember 4-én tűnt el Moszkvában, egy nappal azután, hogy egy vizsgálat nyomán közölték vele, hogy eltávolítják vezetői beosztásából. Ekkor Turhin egy búcsúlevelet hagyott hátra, visszautasítva az ellene felhozott vádakat. Néhány hónappal korábban egyik helyettesét már őrizetbe vették az ügyben.

Meg nem erősített hírek szerint Turhant az orosz-belarusz határon fogták el. A két ország között komolyabb ellenőrzés nélkül lehet átjutni a határon, ez korábban gyakori útvonal volt ahhoz, hogy az orosz hatóságok tudta nélkül külföldre menjenek.

Turhinra az ukrán hírek Putyin orvosaként hivatkoznak, ilyen hivatalos státusza azonban az intézmény vezetőjének nem volt. Kérdéses, hogy valóban lehettek-e a birtokában az elnök egészségi állapotára vonatkozó információk.

Az mindenesetre tény, hogy elfogásáról napokig nem tudott családja sem, és a hírek Turhin eltűnéséről szóltak három napon át.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!