Elindultak a magyar barlangmentők a kilométeres mélységben rosszul lett kutató kimentésére

2023. szeptember 8. – 15:39

Másolás

Vágólapra másolva

Pénteken elkezdődhet a magyar mentőalakulatok munkája, hogy kimentsék azt az amerikai barlangkutatót, aki a Törökország déli részén található Morca-barlangban lett rosszul.

A csapatok a Magyar Barlangi Mentőszolgálat posztja szerint már elindultak Törökország felé, az Independent azonban arról ír, hogy napokig tarthat, mire a felszínre tudják hozni a 40 éves Mark Dickeyt az 1040 méter mélyen fekvő táborhelyről.

Ahogy korábban beszámoltunk róla, Dickey egy nemzetközi expedíción lett rosszul: a barlangkutatónak súlyos bélrendszeri vérzése lett, és bár a férfi állapota a kezeléseknek köszönhetően javult, de még mindig súlyos.

A Blikk ír arról, hogy Dickeyt egy magyar doktornő tartja életben, vérátömlesztést és gyógyszereket ad neki. „Olyan orvost kellett találnunk, akinek van barlangásztapasztalata és le tud menni ebbe a mélységbe. A doktornő, aki vállalta a feladatot, nagyon rutinos, sok éve barlangászik már” – mondta a lapnak Horváth Richárd, a Magyar Barlangi Mentőszolgálat országos vezetője.

Mint mondta, a magyar csapatnak gyakorlatilag egy orvosi rendelőt kellett kiépítenie egy intenzív terápiás sátorral az 1040 méteres mélységben. „Ha nem is tudtunk steril körülményeket biztosítani, de olyan tábort kellett kiépíteni, ahol el lehetett kezdeni a sérült kezelését” – mondta a Blikknek Horváth.

Dickey a lap információi szerint eddig hat egységnyi vért kapott, nemrég pedig videóüzenetben köszönte meg a mentőcsapatok munkáját. „Éber vagyok és beszélni is tudok, de belül nem gyógyultam meg. Sok segítségre lesz szükségem, hogy kijussak a barlangból” – mondta a barlangkutató.

A videóban elmondta, „nagyon közel volt a halálhoz”, de nagyon hálás a nemzetközi közösség segítségéért: „Mindig segítünk a bajtársainkon” – mondta a végén elérzékenyülve Dickey.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!