Újabb francia fiatal halt meg rendőri eljárás közben

2023. szeptember 7. – 15:49

Másolás

Vágólapra másolva

Szerda este újabb, közúti igazoltatáshoz köthető halálos incidens történt Franciaországban. Ezúttal egy 16 éves fiú vesztette életét, miután motorkerékpárjával összeütközött egy rendőrautóval a Párizstól nyugatra fekvő Elancourt-ban

– írta az illetékes versailles-i ügyészség közleménye alapján. A francia közrádió értesülése szerint az ütközést megelőzően a tinédzser nem volt hajlandó megállni az őt igazoltatni próbáló rendőröknek.

A rendőrség elmondása szerint a motorosra akkor lettek figyelmesek a járőröző rendőrök, amikor a motorkerékpárja hátsó kerekein akrobatamutatványokat hajtott végre, miközben nem viselt bukósisakot. A járőrautó egy ideig távolról követte a motorost, majd megállt, miközben a fiatal nagy sebességgel elhajtott, és egy kereszteződésben összeütközött egy másik rendőrautóval, amely nem vett részt az igazoltatásban. A balesetben súlyosan megsebesült tinédzser kórházba szállítás után belehalt sérüléseibe.

Az ügyet a rendőrség felügyeleti szerve, az IGPN vizsgálja. A rendőrautókat vezető rendőröket őrizetbe vették, s az ügyészség járművezető általi szándékos sérülésokozás gyanújával indított eljárást, míg egy másik vizsgálat is indult az igazoltatással szembeni ellenállás miatt.

A csendőrség a hírre azonnal erősítést küldött a 25 ezer lakosú Elancourt-ba az esetleges zavargások megelőzésére. Az elővigyázatosságot az magyarázza, hogy amikor június végén rendőrök igazoltatás közben lelőttek egy, az eljárásnak ellenszegülő 17 éves algériai származású fiút, ötnapos országos zavargássorozat tört ki, ami 4000 letartóztatottat, 2000 elítélt zavargót és 700 millió eurós kárt eredményezett (a zavargásról és az azt kiváltó okokról részletesen itt írtunk). A baleset helyszínén szerda este is összegyűlt nagyjából száz ember, csütörtökre virradó éjszaka két járművet felgyújtottak, és a közeli Trappes-ban petárdákkal dobálták meg a helyi rendőröket.

(MTI, AFP)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!