Magas rangú német hírszerzőt vádoltak meg azzal, hogy Oroszországnak kémkedett

2023. szeptember 6. – 15:25

Másolás

Vágólapra másolva

Egy magas rangú német hírszerzőtisztet vádoltak meg azzal, hogy államtitkokat adott át Oroszországnak – írja a BBC.

A vád szerint Carsten L. az ukrajnai háborúról és a Wagner zsoldoscsoport tevékenységéről osztott meg információkat az oroszokkal, cserébe pedig nagyjából 400 ezer eurót kapott. Egy másik német férfit is megvádoltak, aki feltehetően futárként teljesített szolgálatot.

Mindkét férfi életfogytiglani börtönbüntetésre számíthat.

Carlsten L. a német külügyi hírszerző szolgálat (BND) alkalmazottja volt, a tengerentúli telefonos és internetes kommunikációt megfigyelő részleget felügyelte. A férfit tavaly decemberben tartóztatták le a Berlinben, német sajtóértesülések szerint pont a letartóztatása előtti héten léptették elő.

A másik vádlott, Arthur E., Oroszországban született, de német állampolgárságú üzletember. Az ügyészség szerint rendszeresen utazott Moszkvába azért, hogy átadja az orosz szövetségi biztonsági szolgálatnak (FSZB) a megszerzett információkat.

Mindkét férfi ellen „különösen súlyos ügyben elkövetett hazaárulással” emelt vádat a német főügyész. Az ügyészség nem kommentálta a vádemelésről szóló sajtóhíreket.

A BND vezetője Bruno Kahl nemrég sokkolónak nevezte az ügyet, de hangsúlyozta, hogy a Carlsten L. által megszerzett jelentések nem tartalmaztak értékes információkat, és azóta szigorították a biztonsági intézkedéseket az ügynökségnél, hogy megelőzzék a további szivárogtatásokat.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!