Egymilliárd dollárnyi segítséget ígért Ukrajnának az amerikai külügyminiszter, majd bement egy kijevi Mekibe

2023. szeptember 6. – 22:28

Másolás

Vágólapra másolva

Nagyon bíztatóak az ukrán ellentámadás eddigi eredményei – erről beszélt kijevi látogatásán Antony Blinken amerikai külügyminiszter. „Biden elnök kért meg arra, hogy ellátogassak önökhöz, biztosítva önöket a támogatásunkról, és arról, hogy maximalizáljuk a lehetőségeinket mind az ellentámadás azonnali támogatásában, mind Ukrajna hosszú távú megsegítésében” – idézi Blinken szavait a Sky News.

Volodimir Zelenszkij is fogadta Blinkent, az ukrán elnök szerint a külügyminiszter látogatása „nagyszerű egységet” mutatott. „Nagyon örülünk, hogy számíthatunk önökre” – mondta Zelenszkij Blinkennek, aki nem érkezett üres kézzel: 1 milliárd dollárnyi támogatást ígért Ukrajnának a külügyminiszter.

Ezen belül 175 millió dollár értékben érkezik fegyver az országba, többek között szegényített uránt tartalmazó eszközök, valamint 31 M1 Abrams típusú tank is.

Az amerikai külügyminiszter találkozott ukrán kollégájával, Dmitro Kulebával is, egészen pontosan egy nemrég újranyitott kijevi McDonald's-ban. A képek alapján a két miniszter csak egy-egy cseresznyés pitét és sültkrumplit fogyasztott, szósz nélkül. Blinken kiemelte, hogy ő nem is szokta ketchupba mártogatni a krumplit, Kulebát pedig az orvosa tanácsolta el ettől:

Kicsit még elbeszélgettek egymás étkezési szokásairól is: míg Blinken a washingtoni Mekiben a reggeli szendvicseket imádta, Kulebának a másnapos menüje volt általában egy dupla sajtburger egy nagy kólával. Blinken hozzátette, ő szerencsére soha nem volt másnapos.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!