Az Egyesült Királyság terrorista szervezetnek minősítheti a Wagner-csoportot

2023. szeptember 6. – 08:27

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdán kerül a brit parlament elé az a törvénytervezet, ami terrorista szervezetnek minősítené az oroszországi Wagner-csoportot, és megtiltaná a brit állampolgároknak, hogy belépjenek, vagy bármilyen formában támogassák a zsoldoshadsereget – írja a Sky News.

A rendelet megsértése akár 14 évig terjedő szabadságvesztéssel lesz büntethető. A törvény értelmében bármilyen Wagnerhez köthető vagyontárgy is elkobozható lesz.

A Wagnert Jevgenyij Prigozsin alapította és vezette, a zsoldoshadsereg kulcsszerepet játszott az ukrajnai invázióban, különösen a Bahmut környéki harcokban. Prigozsin és az orosz katonai felső vezetés viszonya azonban nyár elejére egyre feszültebbé vált, végül a zsoldosvezér június végén a katonáival megindult Moszkva felé. A fővárostól nem messze viszont megtorpant és visszafordult. Pontosan két hónappal később repülőszerencsétlenségben meghalt. A repülőn utazott a Wagner másik alapítója és több fontos tisztje is. Egyelőre vizsgálják, hogy mi okozta a repülő lezuhanását, nem kizárt, hogy szándékosság állt mögötte. Azóta bizonytalan a Wagner-csoport további sorsa, erről ebben a cikkben írtunk bővebben.

Az biztos, hogy nyomtalanul nem fog eltűnni, hiszen a Wagner az elmúlt években többek között Szíriában, Szudánban, Líbiában és a Közép-afrikai Köztársaságban is harcolt az oroszbarát rezsimek oldalán.

A rendelet előkészítésekor a brit belügyminisztérium figyelembe vette a szervezet tevékenységének jellegét és mértékét, valamint a külföldön élő brit állampolgárokra jelentett veszélyt.

„Egyszerűen és világosan kimondható, hogy terroristák – ez a tiltó rendelet ezt világossá fogja tenni az Egyesült Királyság jogrendszerében is” – közölte Suella Braverman belügyminiszter. Hozzátette, bármilyen formában is létezzen, a Wagner egy erőszakos és romboló szervezet, amely továbbra is Putyin politikai érdekeit fogja kiszolgálni világszerte.

„A Wagner fosztogatásokban, kínzásokban és barbár gyilkosságokban vett részt. Ukrajnában, a Közel-Keleten és Afrikában folytatott műveletei fenyegetést jelentenek a globális biztonságra. Ezért tiltjuk le ezt a terrorszervezetet, és továbbra is segítjük Ukrajnát, ahol csak tudjuk, az Oroszország elleni harcban” – közölte.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!