Szijjártó keményen bírálta az Európai Bizottság elnökét

2023. szeptember 4. – 22:46

Másolás

Vágólapra másolva

Európa nagyon rosszul járt Ursula von der Leyen elnökségével – jelentette ki Szijjártó Péter hétfőn az azerbajdzsáni külügyminiszterrel közös sajtótájékoztatóján. Szijjártó szerint ez lehetne egy politikai kijelentés is, de nem az, mert ezt a tények mutatják.

A külügyi tárca vezetője szerint Von der Leyen hivatali ideje alatt előzte meg Kína az Európai Uniót a világ GDP-jéből való részesedést nézve, a kelet-nyugati együttműködés szálait pedig egyesével szétvágták. Szijjártó arról is beszélt, hogy von der Leyen vezetésével az Európai Bizottság folyamatosan hátrányos helyzetbe hozta Lengyelországot, valamint Magyarországot a többi országhoz képest. A miniszter hozzátette: ilyet nem engedhet meg sem magának, sem a Bizottságnak az elnök.

Szintén hétfői fejlemény, hogy Orbán Balázs is az Európai Bizottság vezetésére panaszkodott a Politico heti hírlevelének. A miniszterelnök politikai igazgatója szerint nem garantált, hogy a kormány ismét megszavazná Von der Leyent elnöknek, igaz, a német politikus egyelőre nem is jelezte, hogy újraindulna a posztért, de néhány tagállami vezető már utalt rá, hogy szívesen vennék, ha folytatná.

A jelölésnél az állam- és kormányfőknek figyelembe kell venniük az európai parlamenti voksolás eredményét, a következő bizottsági elnököt az EP-képviselők választják meg – írtuk a témáról szóló részletesebb cikkünkben.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!