Észak-Korea taktikai atomtámadási hadgyakorlatot tartott

2023. szeptember 3. – 11:26

Másolás

Vágólapra másolva

Észak-Korea szimulált „taktikai atomtámadási” hadgyakorlatot tartott szombaton, amelynek során két, nagy hatótávolságú cirkáló rakétát is kilőttek – írja a Reuters a KCNA észak-koreai állami hírügynökség vasárnapi jelentése alapján.

A közlemény szerint a gyakorlatot azért tartották, hogy „figyelmeztessék az ellenségeiket arra, hogy Észak-Korea készen áll egy nukleáris háborúra”.

A két, nem valódi nukleáris robbanófejjel ellátott cirkáló rakétát a Kína és a Koreai-félsziget között fekvő Sárga-tenger felé lőtték ki. A rakéták közel 1500 kilométert tettek meg 150 méteres magasságban. Az észak-korei hírügynökség közleménye megerősítette a szombati dél-koreai jelentéseket a feltételezett tesztről.

Mindeközben Kim Dzsongun észak-koreai vezető az északi Pukdzsung gépgyártó komplexumban járt, amely tengeri hajómotorokat és lőszert gyárt az észak-koreai haditengerészet számára.

A tesztre két nappal azután került sor, hogy befejeződött az amerikai és dél-koreai hadsereg 11 napos„Uldzsi Szabadság Pajzsa” (UFS) elnevezésű közös hadgyakorlata. A gyakorlatot Phenjan az „invázió próbákának” nevezte, Washington és Szöul szerint védekező jellegű volt.

A Dél-Korea és Észak-Korea közötti kapcsolat rég nem látott mélypontra süllyedt az utóbbi időben. Dél-Koreába amerikai atom-tengeralattjárók érkeztek júliusban, Szöul pedig felhívta Észak-Korea figyelmét arra, hogy nukleáris fegyvereik bevetése esetén rövid időn belül meg fog szűnni az ország jelenlegi politikai berendezkedése.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!