Így néz ki a tanévkezdés Ukrajnában

2023. szeptember 1. – 11:31

Másolás

Vágólapra másolva

Szeptember elseje van, Ukrajnában is visszatérnek a gyerekek az iskolába. Vagy az óvóhelyre – Krivij Rihben (Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szülővárosában) ugyanis pont a tanévnyitó ünnepség közepén szólaltak meg a légvédelmi szirénák.

A föld alatti bunkerben, ünneplőben éneklő gyerekekről Anton Geracsenko, a kijevi belügyminisztérium tanácsadója tett közzé egy felvételt az X-en (korábban Twitter):

A másfél éve tartó háború az ország nagy részén továbbra is csak online oktatás lesz, ami így – részben a koronavírus-járvány miatt – egyre több ukrán gyerek számára jelenti a „normalitást”. Ott, ahol van megfelelő óvóhely, lesz rendes iskolai tanítás, legalábbis az ország valamivel biztonságosabb nyugati felében. Ahol nincs óvóhely, az már nem is fogadhat gyerekeket.

A kelet-ukrajnai Kirij Rihben óvóhely megléte esetén is csak vegyes oktatás lesz, azaz főként online, és hetente legfeljebb egy-két alkalommal lehet iskolába menni, hogy lássák is egymást a gyerekek.

A Telex újságírói augusztus közepén jártak a a háborús menekültekkel együtt mostanra 700 ezresre duzzadt városban, ahol a tanévkezdésre készülődő családokkal beszélgettek. Helyszíni riportunkat itt olvashatják.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!