Egyiptomba vezetnek a szálak a több millió dollár készpénzzel és száz kiló hamis arannyal lefoglalt gép ügyében

Legfontosabb

2023. augusztus 31. – 23:06

Egyiptomba vezetnek a szálak a több millió dollár készpénzzel és száz kiló hamis arannyal lefoglalt gép ügyében
A Kenneth Kaunda nemzetközi repülőtér, ahol a „gazdátlan” repülő landolt Zambiában – Fotó: Zhao Yupeng / Xinhua / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Van egy sor elveszett repülőgép, amelyek sorsa a popkultúra fontos részévé nőtte ki magát, ilyen például Amélia Earhart és gépe, amely nyomtalanul eltűnt, és azóta sincs meg. Nos, ezekkel pont ellentétes annak az Egyiptomból induló Bombardier repülőgépnek a sorsa, amely rendkívül furcsa körülmények között bukkant fel Zambiában.

Az égből pottyant gép fedélzetén többek között 5,7 millió dollár készpénz, rengeteg arany(?)rúd, és fegyverek is voltak.

Az egész ügy furcsaságai közé tartozik, hogy eddig senki nem ismerte el, hogy az övé lenne a hatalmas vagyon. Azt tudni, hogy a szálak többsége Egyiptomba vezet – ahol a hatóságok azt az újságírót tartóztatták le, aki tényfeltáró riportot tett közzé a repülőről, amely a hírek szerint magas rangú egyiptomi politikusokhoz és katonákhoz köthető. Hétfőn kezdődött el a zavaros ügy néhány gyanúsítottjának tárgyalása, de még messze vagyunk az igazságtól.

100 kiló hamis arany, 5,7 millió dollár készpénz és semmi magyarázat

Augusztus 14-én a közép-afrikai Zambia fővárosában, Lusakában landolt a rejtélyes Bombardier. A gépre felment egy zambiai férfi, aki látszólag aranyrudakkal megtömött zsákokat cipelt fel a fedélzetre. Az rejtély, hogy hogyan jutott át a biztonsági ellenőrzéseken, bár valószínűsíthető, hogy az őrök engedték át néhány aranyrúdért vagy pénzért cserébe. A BBC szerint a repülőgépre több rendőr is felment, ellenük nyomozás folyik, mert állítólag fejenként nagyjából 200 ezer dollárt (kb. 70 millió forint) kaptak a gépen tartózkodó egyiptomi állampolgároktól.

A zambiai férfi eladta a nála lévő arany egy részét a fedélzeten lévő férfiaknak, akik még további üzleteket is akartak volna vele kötni. Erre azonban már nem volt lehetőségük – ami, mint utóbb kiderült, nem is volt olyan nagy baj. Megérkezett ugyanis a reptéri biztonsági személyzet átvizsgálni a gépet, majd letartóztatták a gyanús utasokat.

Zambia kábítószer-ellenes ügynöksége (DEC) is átvizsgálta a gépet, mivel információt kaptak arról, hogy egy veszélyes árut szállító bérelt repülőgép landolt a repülőtéren. Azt nem hozták nyilvánosságra, hogy honnan kapták a fülest, de egyes találgatások szerint az egyiptomi biztonsági és hírszerző szolgálatoktól szivárogtatott valaki. Augusztus 15-én a DEC állítólag több mint 5,7 millió dollárt (ez közel kétmilliárd forint), valamint öt lőfegyvert és rengeteg lőszert foglalt le. Emellett több mint hatszáz aranynak tűnő tárgyat találtak a fedélzeten, de a kb. 100 kilogrammnyi fémről hamar kiderült, hogy főként réz- és cinkötvözet.

A DEC vizsgálódása a Kenneth Kaunda nemzetközi repülőtéren – Fotó: The Ministry Of Home Affairs and Internal Security / Facebook
A DEC vizsgálódása a Kenneth Kaunda nemzetközi repülőtéren – Fotó: The Ministry Of Home Affairs and Internal Security / Facebook

Azonban még az összegek körül is vannak kérdőjelek. A letartóztatott férfiak védőügyvédje szerint a rendőrség először azt mondta, hogy 11 millió dollárnyi készpénzt találtak. Később 7 millió dollár körüli összegről beszéltek, mielőtt végül megállapodtak az 5,7 millió dolláros végösszegben. Az egyik lehetséges magyarázat szerint valóban 11 millió dollár lehetett eredetileg a gépen, de a pénz felét már a hatóságok kiérkezése előtt elvitték.

Gyanús utazások, még gyanúsabb utasok

Nem egyszerű bármit visszafejteni a repülő körül. Az adatok alapján úgy tűnik, hogy a gépet San Marinóban jegyezték be, de egy dubaji iroda üzemeltette, amely kapcsolatban állt egy Antwerpenben működő repülőgép-kölcsönzővel. A repülőgép tulajdonosa arra kérte a FlightAware-t, a világ legnagyobb járatkövető platformját, hogy ne hozza nyilvánosságra a repülési információkat. A rendelkezésre álló adatokból viszont úgy tűnik, hogy a gép két év alatt 361 oda-vissza utat tett meg, általában Kairóból szállt fel különböző célállomások felé.

Az al-Dzsazíra szerint a gép Tripoliba és Bengáziba is elrepült, két olyan városba, amelyek Líbiában a két szemben álló erőközpontot testesítik meg. Egy másik alkalommal Tel-Avivban és a katari Dohában is megállt, mielőtt visszatért volna az egyiptomi fővárosba. A gép augusztus 14-én azután állt meg a lusakai Kenneth Kaunda nemzetközi repülőtéren Kairó éjszakai érintésével, hogy előtte a jordániai Ammánban járt.

A zambiai hatóságok eddig összesen 13 embert tartóztattak le a repülőgéppel kapcsolatban, köztük hat egyiptomi, négy zambiai, valamint egy-egy lett, holland és spanyol állampolgárt. A Matsada2sh egyiptomi tényellenőrző oldal cikkei szerint a letartóztatottak egy része egy titkos hálózat része. Közülük többen olyan üzletemberek lehetnek, akik homályos ügyleteket folytattak Európában és a Közel-Keleten. Néhányukról viszonylag könnyű volt információt találni, köztük a zambiai állampolgárságú Shadrick Kasandáról, akit „Mr. Money” néven ismernek, mivel rendszeresen olyan képeket és videókat posztolt magáról, ahol aranyhalmokon pózol.

De a letartóztatottak között vannak kevésbé közismert figurák is a hálózatban. A Middle East Eye egy zambiai oknyomozó jelentésére hivatkozva azt írta, hogy a fedélzeten tartózkodott Egyiptom washingtoni nagykövetségének katonaiattasé-helyettese, de nem tudni, hogy ő még mindig az egyiptomi hadseregben szolgál-e. Mellette a gépen lehetett az egyiptomi belügyminisztérium egyik munkatársa is. Az utasok között van egy Katarban élő egyiptomi állampolgár is, Michael Adel Botros. Ő egy védelmi technológiákkal kereskedő globális cég, az Amstone International vezetője.

A MENA egyiptomi hírügynökség egy másik, jóval kisebb repülőgépet is említ egyébként, amit szintén átvizsgált a DEC, és ami szintén ugyanazon a napon érkezett, mint a kairói Bombardier. Erről a kisebb gépről a zambiai hatóságok is tettek közzé képet, de a két gép közti kapcsolatról egyelőre nincs információ. Erről a kis repülőről a megbízható sajtóorgánumok nem tesznek említést.

Az egyiptomi hatóságok nem fedték fel a repülőgép fedélzetén tartózkodók személyazonosságát. Ez megerősítette a gyanút, hogy

magas rangú egyiptomi személyekről lehet szó, akiket valamiért védenek.

A BBC-nek nyilatkozott a letartóztatott utasok zambiai ügyvédje, Makebi Zulu is, szerinte a hatóságok érthetetlen módon kivételeznek az egyiptomi védenceivel. Azt mondja, hogy míg a zambiai és három másik külföldi börtönbe került, hogy várják a bírósági tárgyalást, addig a hat egyiptomit egy vendégházban helyezték el. A fogva tartott zambiaiak közül néhányat kémkedéssel és csalással szerzett pénzszerzéssel vádolnak, de az egyiptomiak ellen még nem emeltek vádat a zambiai hatóságok.

Az a zambiai, aki a hamis aranyakat cipelte fel a gépre, azóta maga is feljelentést tett, és a hírek szerint segít a rendőrségnek felgöngyölíteni az ügyet. A BBC szerint az elmúlt néhány napban több zambiai állampolgárt is letartóztattak egy hamis aranyrudak készítésére berendezkedett üzemben, és további őrizetbe vételek várhatók.

Lecsukták az újságírót, aki megírta

A történetet először Karim Asaad, a Matsada2sh tényellenőrző platform oknyomozó újságírója publikálta, akinek feltűnt a gyanús útvonalon közlekedő gép. Ő derítette fel az utasok gyanús kiruccanásait, és a hálózatot, amelynek részei lehetnek. A Matsada2sh ezzel együtt azzal vádolta az egyiptomi tisztviselőket, hogy nekik is közük van az incidenshez.

Csakhogy augusztus 19-én az éjszaka közepén az egyiptomi hatóságok letartóztatták Asaadot a kelet-kairói al-Shorouk negyedben lévő otthonában. A Matsada2sh szerint a biztonsági erők megfenyegették a férfi feleségét és a gyereküket is. A férfi egy időre el is tűnt, senki nem tudta, hogy hol van.

A letartóztatott Karim Asaad – Fotó: Matsada2sh / Twitter
A letartóztatott Karim Asaad – Fotó: Matsada2sh / Twitter

Asaad letartóztatása csak még több figyelmet irányított az ügyre. Független egyiptomi újságírók a közösségi médiában olyan dokumentumokat tettek közzé, amelyek állítólag a zambiai rendőrség nyomozásából származnak. Ezekben a dokumentumokban állítólag három egyiptomi katonatisztet és egy magas rangú rendőrtisztet neveztek meg a letartóztatottak között, alátámasztva Asaad állításait.

A közösségi médiában tiltakozási hullám indult, rengeteg kollégája állt ki az újságíró mellett. Így a hatóságok két nap után elengedték Asaadot, bár azóta sem közölték, hogy pontosan miért is tartóztatták le. Csak annyit jeleztek, hogy az Asaad weboldalán említett repülőgép magántulajdonban volt, szóval az országnak és hivatalnokainak semmi közük az ügyhöz.

Pedig a Jerusalem Post szerint egyes közösségi médiában megjelent fotókon Mahmúd Taufík egyiptomi belügyminiszter látható a gép előtt egy tunéziai látogatás során. Egyes források szerint a gép akár Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnökhöz lehet köthető. A repülő tulajdonosa papíron a dubaji Flying Group Middle East, ez azonban nem jelenti azt, hogy a gépnek ne lenne köze Egyiptomhoz, miután az ország szoros kapcsolatot ápol az Egyesült Arab Emírségekkel.

A MENA egyiptomi hírügynökség névtelen forrásokra hivatkozva próbálta elmaszatolni a nyilvánosságra kerülő információkat, például elkezdték terjeszteni, hogy a Bombardier valójában csak átutazóban állt meg Kairóban, nem onnan indult el. Erről az állításról később kiderült, hogy nem igaz, és az is, hogy a gép egy olyan VIP terminálról indult, ahonnan az utasok ellenőrzés nélkül szállhatnak fel – írja a Middle East Monitor. Az egyiptomi kormány megtiltotta a helyi sajtónak, hogy a repülőről hírt adjanak, a már megjelent cikkeket törölniük kellett a médiumoknak.

Még mindig zavaros az ügy? Nekünk is

A gyanúsítottak a zambiai törvények értelmében akár 30 év börtönbüntetésre is számíthatnak. A letartóztatott négy zambiai bírósági ügye hétfőn kezdődött el. Egyelőre azonban úgy tűnik, hogy nem volt nagy áttörés az első tárgyalási napon, továbbra is folynak a találgatások, hogy kinek a pénze lehetett a Bombardier-n, ki bérelhette ki a gépet, kinek a nevében üzleteltek a gép utasai, és csak gyűlnek a kérdések.

Az viszont biztos, hogy szinte minden szál Egyiptomba vezet.

Az egyiptomi hatóságok azt mondják ugyan, hogy együttműködnek a zambiai kollégáikkal, ugyanakkor az egyiptomi főügyész eddig semmilyen vizsgálatot nem rendelt el, hogy kiderüljön, mi köze Kairónak a repülőhöz.

Az Egypt Technocrats nevű agytröszt, amely világszerte élő független egyiptomi szakemberekből áll, azt állítja, hogy Egyiptomban több mint 300 titkos cég van, amelyek pénzmosási műveletekben vesznek részt, ezeknek is közük lehet az ügyhöz – írja a BBC.

Egy feltételezés szerint a súlyos egyiptomi gazdasági helyzet és a korrupciós ügyek közepette az egyiptomi elit egy része ilyen repülős utakon próbálja kijuttatni a pénzét az országból. Ez alapján pedig felmerül a valószínűleg megválaszolatlanul maradó kérdés: a mostani elkapott gép vajon hányadik járat lehetett a vagyonmenekítő karavánban? De ahogy a többi kérdésre sincs egyelőre válasz, azt sem tudni biztosan, hogy ennek a feltételezésnek mennyi alapja van.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!