Több millió dollár készpénz, 100 kiló hamis arany és fegyverek

2023. augusztus 28. – 05:44

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn állnak bíróság elé a zambiai fantomrepülő-ügy gyanúsítottjai, de az országban még csak megtippelni sem meri senki, milyen büntetést kapnak, hiszen az sem tiszta, pontosan mi is történt. Két hete tartja lázban a repülő a zambiai és az egyiptomi közvéleményt, akkor foglalták le ugyanis a zambiai rendőrök a magánrepülőn lévő több millió dollárnyi készpénzt, fegyvereket és kb. 100 kilónyi hamis aranyat, és vették őrizetbe a repülőn lévő hat egyiptomi és egy zambiai állampolgárt.

Csak annyi biztos, hogy a repülő két hete Kairóból érkezett a zambiai fővárosba, Lusakába. Azóta viszont nem derült ki, ki a gép tulajdonosa, ahogyan az sem, kié a gépen talált pénz, vagy hogy hogyan került oda.

Sőt, a közvélemény minden bizonnyal semmit nem tudna az esetről, ha egy tényellenőrző weboldalt üzemeltető egyiptomi újságíró, Karim Aszaad nem vádol meg egyiptomi kormánytisztviselőket azzal, hogy közük volt a géphez. Aszaad a közösségi médiában osztott meg a zambiai nyomozásból származó dokumentumokat, amikben az szerepelt, hogy a letartóztatottak között három egyiptomi katonai vezető és egy magas rangú rendőr neve is szerepel.

A lusakai reptér bejárata – Fotó: stone wu / Wikipedia
A lusakai reptér bejárata – Fotó: stone wu / Wikipedia

A dokumentumok nyilvánosságra hozatala után az egyiptomi titkosszolgálat civil ruhás emberei jelentek meg éjjel Karim Aszaad lakásán, és le is tartóztatták az újságírót, de néhány nappal később, tüntetések és a média tiltakozása után, kiengedték.

Közben a zambiai sajtó is nyomozott, kiderült például, hogy nem sokkal azután, hogy a repülő leszállt a lusakai reptéren, valahogy feljutott a fedélzetre egy zambiai férfi, a táskájában egy rakás hamis arannyal. A rudakat eladásra kínálta az egyiptomiaknak, akik vásároltak is belőle. Viszont ezalatt híre ment, hogy a gépen tornyokban áll a készpénz, ezért a reptéri rendőrség megpróbálta igazoltatni a gépen utazókat. Sokan közülük is gyanúsítottak most a zambiai nyomozásban, a hírek szerint ugyanis fejenként 200 ezer dollárt fogadtak el azért, hogy továbbengedjék a repülőt.

Ezután érkezett a gépre még több rendőr, akik már letartóztatták az utasokat.

A BBC-nek a vádlottak ügyvédje azt mondta, hogy a zambiai hatóságok először azt jelentették, 11 millió dollárnyi készpénzt találtak a repülőn, néhány nap múlva ezt a számot 7 millióra, majd 5,7 millióra csökkentették. Találgatások szerint azért, mert a maradékot zambiai tisztviselők tették el.

A BBC azt írja, Egyiptomban elterjedt pletyka, hogy Abd el-Fattáh esz-Szíszi elnök és rendszere több száz titkos cégen keresztül pénzt mos, és ennek a pénznek egy részét szállíthatta ez a repülő.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!