Lemondott a brit védelmi miniszter, már meg is van az utódja

2023. augusztus 31. – 10:55

Másolás

Vágólapra másolva

Benyújtotta lemondását Ben Wallace brit védelmi miniszter – írja az MTI. Az 53 éves politikus múlt hónapban már jelezte, hogy kilenc év kormányzati munka után vissza kíván vonulni a politikai élettől. Négy évig vezette a védelmi minisztériumot.

A BBC beszámolója szerint a potenciális utódjelöltek között volt James Heappey, a brit fegyveres erőkért felelős miniszter, John Glen pénzügyminiszter és Grant Shapps energiaügyi miniszter is. A Downing Street végül már csütörtök délelőtt bejelentette, hogy a III. Károly király is jóváhagyta a Grant Shapps kinevezését.

(A bejelentésre cikkünk megjelenése után került sor, ennek megfelelően a cikket és a címet is módosítottuk.)

Shapps korábban hat napig belügyminiszterként is dolgozott Liz Truss kabinetjében, de volt üzleti miniszter és közlekedési miniszter is.

Sunak nyilatkozatban köszönte meg Wallace munkáját, és hangsúlyozta, teljesen megérti a lemondását, miután nyolc év alatt három megterhelő miniszteri pozícióban is dolgozott: volt védelmi miniszter, biztonsági miniszter és északír-ügyi miniszter is.

„2005-ben választottak képviselővé, és ennyi év után itt az ideje, hogy az élet azon területein próbáljam ki magamat, amelyeket elhanyagoltam, és új lehetőségeket fedezzek fel” – írta Wallace lemondólevelében. Hozzátette, hogy a védelmi minisztérium modernebb, jobban finanszírozott és magabiztosabb annál, mint amit 2019-ben átvett.

Wallace az ukrajnai invázió kapcsán gyakran került a hírekbe, kulcsszerepet töltött be a brit kormány által Ukrajnának nyújtott támogatások megszervezésében. Az elmúlt hónapokban viszont éles megjegyzéseket tett, júliusban például arról beszélt, Ukrajnának nem szabad elfelejtenie, hogy meg kell győzniük néhány kétkedő politikust arról, megéri Oroszországgal szemben több milliárd fontnyi támogatással állni Ukrajna mellé. „Az Egyesült Királyság nem egy Amazon-fegyverszállítási szolgálat” – mondta Vilniusban.

Wallace a NATO-ban is népszerű volt, az Egyesült Királyság az ukrajnai orosz inváziót követően ugyanis határozottan vett részt a katonai szövetség megerősítésében. Korábban esélyesként emlegették a NATO-főtitkári posztra is, amit végül Jens Stoltenberg tartott meg. Bár a brit védelmi miniszter kinevezését több tagállam is támogatta volna, a tervek azért hiúsulhattak meg, mert Joe Biden amerikai elnök nem támogatta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!