Bloomberg: Következő héten találkozik Putyin és Erdoğan

2023. augusztus 28. – 16:15

Másolás

Vágólapra másolva

A Bloomberg arról ír, hogy Putyin és Erdoğan török elnök következő héten találkozik azért, hogy megvitassák a fekete-tengeri gabonaszerződés visszaállítását. Erdoğan a lap értesülései szerint következő héten Oroszországba repül.

A Bloomberg két török tisztségviselői informátorra hivatkozva azt írja, Erdoğan a G20 indiai csúcstalálkozó előtt látogat Moszkvába Putyinhoz – a források szerint szeptember 8-án.

A török elnök magyarországi látogatása után nyilatkozott újságíróknak: elmondta, hogy Hakan Fidan, török külügyminiszter már korábban Moszkvába látogathat, ahol a tervek szerint az előző hónapban felmondott fekete-tengeri gabonamegállapodásról tárgyalnának. Az ezzel kapcsolatos tárgyalásokon Törökország korábban jelentős szerepet vállalt – beszélt akkor Erdoğan arról is, hogy ő is tervez szeptemberben Putyinnal találkozni.

Oroszország fokozta az ukrán mezőgazdasági és kikötői infrastruktúra elleni támadásokat, miután nem hosszabbította meg az ukrán gabona exportját lehetővé tevő fekete-tengeri gabonaszerződést. A gabonapaktum elég jelentős, hiszen Ukrajna az egyik legnagyobb gabonaexportőr – így a területén dúló háború súlyosan hatott a globális élelmiszerválságra is.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!