Spiegel: Kijevre mutatnak a bizonyítékok az Északi Áramlat felrobbantásának ügyében

2023. augusztus 28. – 19:29

Másolás

Vágólapra másolva

Az Északi Áramlatot ért támadás vizsgálata: Minden bizonyíték Kijevre mutat – címmel jelentetett meg a német Spiegel a ZDF közszolgálati műsorszolgáltatóval közösen oknyomozócikket, vette észre a 444.

A cikk szerint az Andromedáról, egy ócska, rozoga, 75 lóerős és szarszagú dízelmotoros hajóról rakhatták a bombákat az Északi Áramlat gázvezetékre. Az Andromeda kiváló álca lehetett a lap szerint: a nyomozás eddigi megállapításai szerint egy búvárokból és robbanóanyag-szakértőkből álló csapat bérelte ki majdnem egy éve az Andromedát. A lap szerint minden jel arra mutat, hogy Ukrajna áll a tavaly szeptember 26-i akció mögött, amelyet Németország „az állam belső biztonsága elleni támadásnak” titulált.

A Spiegel cikkéből is kiderül, hogy rengeteg kérdés van azonban az ügyben: főként, mert a nyomozásról nem kerülhet ki anyag, a nyomozás maga pedig egyelőre ismeretlen tettes ellen folyik.

A Spiegel és a ZDF több mint kéttucatnyi újságírót állított rá hat hónapon keresztül arra, hogy felkutassák a meglévő bizonyítékokat. Az eredmény többfelé elvezetett, a Moldovai Köztársaságtól az Egyesült Államokig, Stockholmtól Kijeven és Prágán át Romániába és Franciaországba. A lap azt is kiemeli, hogy jelenleg minden bizonyíték Kijevre mutat: azonban több informátoruk és politikus is úgy gondolja, hogy „hamis zászló” művelet lehetett a robbantás – azaz egy olyan támadás, amely szándékosan úgy néz ki, mintha más követte volna el. „Az összes nyom túl nyilvánvalóan Kijev felé mutat (...) túl tökéletesnek tűnnek ahhoz, hogy igazak legyenek”, teszi hozzá a Spiegel ezt az oldalt is bemutatva.

1. A bérlés

Az oknyomozó cikk felderítette többek között, hogy a hajót 1500 eurós kaucióval könnyen ki lehet bérelni, az Andromedát a támadás időpontjában egy varsói utazási iroda fizette, amely egy 54 éves kijevi nő nevén van. A hajót román útlevéllel vették ki, de az útlevél hamisított volt, a név és a kép nem egyezett. A képet végül a rendőrök azonosították, azon a cikk szerint valószínűleg egy dnyiprói származású férfi, Valeri K. látható – aki jelenleg Ukrajnában szolgál, a 93. gépesített dandárban.

2. A kikötés

A hajó szeptember 7-én kikötött Wiekben, az itteni dolgozók öt férfit és egy nőt láttak a fedélzetén. Az Andromeda ezután eltűnt, majd napokkal később a detonáció közelében kötött ki. A hajó ezután Lengyelországba ment, majd vissza Németországba. Három nappal a detonáció előtt visszavitték az Andromedát a rostocki kikötőbe, leadták a kulcsot, és elmentek: hogy miért nem süllyesztették el a nyomokkal együtt a hajót, arról a cikk azt írja, hogy akkor hamarabb rájuk bukkantak volna. A rendőrség eleinte ugyanis gyanús nyomokat keresett a robbanás után, az Andromeda pedig így nem volt más, mint egy jacht a sok közül.

3. Németországnak fáj, ha Ukrajna volt

A robbanás előtt a holland katonai hírszerzés levelet küldött a német hírszerzésnek, arról szólt a bizalmas anyag, hogy az Északi Áramlat ellen támadást terveznek – hat ukrán katona, hamis személyazonossággal és hajóbérléssel, Zelenszkij tudta nélkül. A figyelmeztetés úgy szólt, hogy a robbanást a NATO-gyakorlat idejére tervezik, azonban mivel a gyakorlat után érkezett meg a levél – és a németek úgy vélték, sok pontatlanságot tartalmaz –, nem intézkedett a német hírszerzés.

A német diplomáciának ez azonban nehéz helyzetet teremthet: Németország egy ekkora kaliberű támadást nem hagyhat figyelmen kívül, Kijev támogatását Oroszországgal szemben viszont nem függesztheti fel. Az indítékok világosak, a bizonyítékok is Ukrajnára mutatnak – bár vannak elméletek, amelyek szerint Oroszország rendezte meg az egészet, itt vannak pró és kontra érvek is. Mindenesetre a Spiegel cikke szerint Oroszország tudott a támadásról. Ukrajna kormánya viszont saját bevallása szerint sem.

Korábban amerikai és német nyomozások is arra jutottak: Ukrajnához köthető az Északi Áramlat felrobbantása – erről itt írtunk részletesen.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!