A British Museumnak sikerült visszaszereznie az ellopott műtárgyai egy részét

2023. augusztus 26. – 19:01

Másolás

Vágólapra másolva

A British Museumnak sikerült visszaszereznie a gyűjteményéből ellopott és gyűjtőknek eladott tárgyak egy részét – jelentette be szombaton George Osborne egykori brit pénzügyminiszter, aki 2021 óta a múzeum kuratóriumi elnöke, írja az MTI.

Pénteken írtuk meg, hogy lemondott posztjáról Hartwig Fischer, a British Museum igazgatója, miután kincseket loptak el a londoni intézményből. A múzeumból többek között arany, ékszerek és féldrágakövek hiányoztak, ezért az intézmény nemrégen kirúgta az egyik dolgozóját, a rendőrség pedig nyomozást indított „eltűnt, ellopott vagy megsérült” kincsek után.

George Osborne szerint körülbelül kétezer műtárgyat loptak el.

Osborne azt mondta: nem hiszi, hogy a múzeum vezetése megpróbálta volna elhallgatni a botrányt, amikor a lopások először kiderültek. Azt viszont elismerte, hogy sokáig „nem tudták elhinni, hogy az egyik alkalmazott áll a lopások mögött”.

A Daily Telegraph szerint az ellopott tárgyak értéke több millió font is lehet. A lap korábban arról számolt be, hogy az ellopott tárgyak közül néhányat 40 fontért próbáltak eladni az eBayen, bár a valós értékük az 50 ezer fontot is elérte.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!