Hozzátartozóktól vár DNS-t az FBI, hogy be tudja azonosítani a lahainai tűzvész elszenesedett áldozatait

2023. augusztus 21. – 05:28

Másolás

Vágólapra másolva

A hawaii Maui szigetén változatlanul több mint 1000 embert keresnek a közel két héttel ezelőtti tűzvész után, amelyben gyakorlatilag elpusztult a történelmi Lahaina városa. A halálos áldozatok többségét még nem tudták azonosítani, írja az MTI.

A kutyás keresőegységek az elmúlt hétvégéig 114 halálos áldozat maradványait találták meg a hivatalos közlések szerint. A sajtójelentések további 1150 eltűntről szólnak, de az eltűntek pontos számát nem tudni. Az FBI irodákat nyitott, ahol az eltűntek DNS-mintáit várják a hozzátartozóktól a megtalált holttestek azonosításához, ugyanis az elszenesedett romok közül már kiemelt áldozatok többségének kilétét sem tudták eddig megállapítani.

Josh Green, az Egyesült Államokhoz tartozó Hawaii kormányzója vasárnap azt mondta, hogy az áldozatok száma a következő napokban tovább emelkedhet. A lakosok már visszatérhettek a korábban turistalátványosságnak számító Lahainába. A hatóságok ugyanakkor arra hívták fel a figyelmet, hogy a vezetékes víz egyelőre nem alkalmas emberi fogyasztásra, és a levegő minőségét is folyamatosan ellenőrzik.

„Felemelnénk a maradványokat, de szétfoszlanak a kezünkben” – így jellemezte korábban a tűzvész utáni kutatómunkát Maui szigetének rendőrfőnöke, John Pelletier. A Hawaii-szigetek második legnagyobb szigetén kedd délután szabadult el a pokoli tűzvész: több ezer épület semmisült meg, az emberek az óceánba menekültek a tűz elől, napokig tartott, amíg sikerült csillapítani a lángokat.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!