Az óceánba menekültek az emberek a hirtelen kitört tűzvész miatt Hawaii egyik szigetén, hat ember meghalt

2023. augusztus 10. – 07:12

Másolás

Vágólapra másolva

Legalább hat ember meghalt, többtucatnyian megsérültek és több mint 270 épület megsemmisült vagy megrongálódott a tűzvészben, ami Hawaii egyik szigetén, Mauin tört ki helyi idő szerint keddről szerdára virradó éjszaka, írja az AP. (Míg Magyarországon csütörtök reggel van, addig Hawaiin egyelőre még csak szerda kora este.)

A tűzvészben főleg Lahaina érintett, a kilencezer lakosú város nagy része elpusztult, több száz családot kellett kimenekíteni.

A tűz hirtelen és nagyon gyorsan terjedt szét a városban, a nagyjából nyolcszáz kilométerre tomboló hurrikán heves széllökései pedig csak tovább táplálták azt.

Az emberek az óceánba ugrottak a lángok elől, a parti őrség 12 embert mentett ki a vízből, írja a Sky News.

A légi felvételek szerint még a vízpart mellett is füstölgő törmelékkupacok hevertek, és még a hajók is megégtek a kikötőben.

A megbízott kormányzó arra kérte az utazókat, most maradjanak távol a szigettől, mert „ez most nem egy biztonságos hely”. A már ott lévő látogatókat is felszólították, hogy hagyják el Lahainát, az evakuálásukhoz buszokat szerveztek, ezekkel viszik ki őket a repülőtérre.

Maui nyugati részén továbbra sem működik az áram- és telefonszolgáltatás, és a lángokat helyen még mindig nem sikerült megfékezni.

Joe Biden amerikai elnök a helyzetről úgy nyilatkozott, minden rendelkezésre álló eszközzel segítik Hawaiit, köztük Black Hawk helikopterekkel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!