Erdoğan magyarországi látogatása egy nagyobb diplomáciai körút kezdete

2023. augusztus 18. – 08:17

Másolás

Vágólapra másolva

Recep Tayyip Erdoğan magyarországi látogatásának oka lehet, hogy a török elnök augusztus 20-án egy gesztust szeretne tenni Magyarország és a magyar kormány felé, írja a VG a török médiára hivatkozva. Török forrásokból az is kiderül, hogy ez a látogatás a kezdete egy nagyobb diplomáciai körútnak, aminek keretein belül Erdoğan a világ vezetőivel fog tárgyalni.

A vizitet még augusztus 11-én jelentették be, a török elnök magyarországi látogatásáról hivatalosan keveset árultak el. Az ügyben mi is megkerestük Havasi Bertalant, aki kérdésünkre azt írta:

„A török államfő munkalátogatásának előkészítése jelenleg is zajlik, ennek keretében dönt és születik majd a nyilvánosság tájékoztatásának formájáról is.”

A magyar–török csúcstalálkozó augusztus 20-án lesz a Karmelitában, a megtárgyalandó témák között biztonsági, védelmi ipari és gazdasági ügyek is szerepelnek. A felek előkészítik a Magyar–Török Felső Szintű Stratégiai Együttműködési Tanács következő ülését is, amit az év végén tartanak meg Budapesten – írta Havasi közleményében.

Orbán Viktor az elmúlt években többször is találkozott a török elnökkel, márciusban például Ankarában, a Türk Államok Szervezetének (TÁSZ) csúcstalálkozóján egyeztetett a török államfővel. A miniszterelnök személyesen vett részt az újabb öt évre újraválasztott Erdoğan júniusi beiktatásán is.

Erdoğant május végén választották újra még öt évre elnöknek, az akkori török választásokról a helyszínen tudósítottunk, a második forduló éjszakájáról szóló cikkünk itt olvasható.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!