Oktatási szervezetként jegyezték be a Wagner zsoldoscsoportot Belaruszban

2023. augusztus 17. – 08:39

Másolás

Vágólapra másolva

Oktatási szervezetként jegyezték be a Wagner zsoldoscsoport korlátolt felelősségű társaságát Belaruszban, derült ki szerdai médiajelentésekből. A cég telephelye megegyezik azzal a területtel, ahol a Wagner-csapatok állomásoznak, a Minszktől mintegy 100 kilométerre délkeletre található Cel faluban van az új bázisuk. Ugyanerre a címre a múlt hónapban egy Concord Management and Consulting nevű ingatlancéget jegyeztek be.

Katonai bázis egy műholdfelvételen, Celben 2023. július 19-én – Fotó: Planet Labs PBC / Handout via Reuters
Katonai bázis egy műholdfelvételen, Celben 2023. július 19-én – Fotó: Planet Labs PBC / Handout via Reuters

A Concord 100 százalékban egy azonos nevű orosz cég tulajdonában van, annak a vezérigazgatója pedig nem más, mint a Wagner vezetője, Jevgenyij Prigozsin. A múlt hónapban a BBC hitelesítette a Celben található tábor helyét és a Wagner-csapatok odaérkezését is.

Alekszandr Lukasenko belarusz vezető segített közvetíteni a Wagner és az orosz vezetés közötti megállapodásban a zendülés után, és a zsoldosok választhattak, hogy az orosz hadsereghez csatlakoznak-e, vagy Belaruszba mennek. Lukasenko akkor azt mondta, hogy az ország védelmére hívja őket, de hozzátette, hogy szoros figyelemmel fogják őket tartani.

(BBC)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!