Lukasenko: Ha bárki megtámad minket, nukleáris fegyverrel válaszolunk

2023. augusztus 17. – 21:10

Másolás

Vágólapra másolva

Alekszandr Lukasenko belarusz elnök egy oroszbarát ukrán újságírónak adott interjújában arról beszélt, hogy Vlagyimir Putyin nem sodorja bele Belaruszt az ukrajnai háborúba– írja a Sky News.

A belarusz elnök szerint Moszkva már amúgy is elérte a célját: „Ukrajna soha nem fog majd olyan agresszívan viselkedni Oroszországgal szemben a háború után, mint a háború előtt” – mondta.

Az ukránoknak azt üzente Lukasenko, hogy ha ők nem lépik át a határokat, akkor Minszk nem fog beleavatkozni a háborúba. Ezután azonban kisebb ellentmondásba keveredett: leszögezte ugyanis, hogy ennek ellenére Oroszországnak mindig segíteni fognak, miután ők a legnagyobb szövetségeseik. Majd mégis azt mondta, hogy Belarsuz bevonása a háborúba semmit nem változtatna a felálláson.

Lukasenko elnök hozzátette, hogy Ukrajnának és Oroszországnak tárgyalóasztalhoz kell ülnie, és készen kell állnia arra, hogy minden kérdést megvitasson, beleértve a Krím és más ukrán területek jövőjét, amelyekre Moszkva igényt tart.

Nemzetközi megfigyelők szerint Belarusz lényegében orosz szatellitállam a háború kezdete óta, és ezeket az aggodalmakat alátámasztja Putyin nemrégiben tett kijelentése, miszerint egy Belarusz elleni támadás egyben Oroszország elleni támadás is lenne. Lukasenko ugyanerről tanúskodott, amikor azt mondta: Belarusz bármilyen külső agresszióra választ fog adni, akár a Belaruszba telepített orosz nukleáris fegyverekkel.

„Nem azért hoztunk ide atomfegyvereket, hogy csak ijesztgessünk. Igen, a nukleáris fegyverek erős elrettentő tényezőt jelentenek. De ezek taktikai atomfegyverek, nem stratégiai fegyverek. Ezért azonnal használni fogjuk őket, amint agresszió indul ellenünk” – tette hozzá.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!