Moszkva saját fejlesztésű Sahid-drónokat akar gyártani

2023. augusztus 17. – 18:21

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszország folyamatosan halad célja felé, hogy tömegesen gyárthasson Sahid-drónokat – írja a Washington Post, amely a tervről szóló dokumentumokra hivatkozik.

A Sahid egy olyan iráni gyártású támadó drón, amely több mint 1000 mérföldet képes megtenni, miután célba vesznek vele valamit. A dokumentumok szerint Moszkva a Sahid-136 orosz változatát akarja kifejleszteni, annak ellenére, hogy a szankciók miatt az alkatrészek csak késéssel érkeznek és állandó a hiány.

Az értesülések szerint Oroszország a Moszkvától 800 kilométerre keletre fekvő Tatárföldön épít dróngyárat, és 2025 nyarára 6000 drónt kíván gyártani. Az építkezés állítólag egy hónapos késésben van. A lap a dokumentumokat és tervrajzokat egy olyan forrástól szerezte meg, aki állítása szerint részt vesz a projektben, de ellenzi Oroszország ukrajnai invázióját.

Egy brit szakértőkből álló Conflict Armamant Research már korábban is megállapította, hogy az oroszok Sahid-drónokat gyárthatnak és vethetnek be Ukrajna ellen. Az MTI szerint ezt a következtetést az ukrán hadsereg által lelőtt drónok tanulmányozása után vonták le. Mint jelentésükben leírták, a drónok úgy néztek ki, mint az iráni Sahid-136-os típusok, de orosz drónalkatrészek is voltak bennük. A CAR szerint legtöbb alkatrészt kínai, svájci és egyesült államokbeli székhelyű cégek gyártották, 12 alkatrészt pedig Oroszországban gyártottak le a háború kezdete után.

Oroszország korábban tagadta, hogy erői iráni drónokat használnak Ukrajnában, bár Vlagyimir Putyin elnök a hazai dróngyártás fejlesztését szorgalmazta. Irán elismerte, hogy drónokat küldött Oroszországnak, de korábban azt mondta, hogy azokat Oroszország 2022. februári ukrajnai inváziója előtt küldték. Ezen a héten a Financial Times arról számolt be, hogy Washington próbál nyomást gyakorolni Iránra, hogy állítsa le a drónok Moszkvának történő értékesítését.

(Guardian)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!