106-ra emelkedett a hawaii erdőtűzben elhunytak száma, még mindig ezer embert keresnek

2023. augusztus 17. – 05:28

106-ra emelkedett a hawaii erdőtűzben elhunytak száma, még mindig ezer embert keresnek
Áldozatok után kutatnak a hawaii Maui szigeten – Fotó: Army National Guard / Staff Sgt. Matthew A. Foster / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

106-ra emelkedett a hawaii Maui szigeten múlt hét kedden kitört erdőtűz áldozatainak száma, a szigeten megnyitották a természeti katasztrófa miatt lezárt fontosabb utakat, és az iskolák is elkezdték a tanévre a felkészülést, miközben Lahaina városának romjai között változatlanul az áldozatok maradványai után kutatnak, írja az MTI.

Szerda reggelig a leégett terület harmadát tudták átvizsgálni, miután a nehéz terep és körülmények miatt lassan lehet haladni.

Még szerdán is csaknem ezer embert eltűntként tartottak nyilván.

Az ivóvíz és levegő egyes területeken továbbra is egészségtelen, az áramszolgáltatást azonban már szinte teljes egészében helyreállították. Az otthonukat elveszített emberek százai hotelekben és turistaszállásokon húzták meg magukat.

A múlt keddi tűzvész okainak vizsgálata arra mutat, hogy a leszakadó, feszültség alatti elektromos vezetékek gyújthatták meg a száraz aljnövényzetet, ahonnan a nagy szélben a tűz rendkívül gyorsan terjedt. Vizsgálják az áramszolgáltató felelősségét is abban, hogy miért hagyta feszültség alatt az elektromos hálózatot, amikor erős szélvihar sújtotta a szigetet. Lahaina lakosainak egy csoportja közös pert indított az áramszolgáltató ellen. Azt is vizsgálják, hogy miért nem szólaltak meg a lakosság figyelmeztetésére szolgáló szirénák.

Múlt hét csütörtökön Biden katasztrófahelyzet sújtotta területté nyilvánította Maui szigetét, és ígéretet tett arra, hogy „azonnali segítséget kap mindenki, aki elvesztette szeretteit vagy otthonát”. Egyszerűsíteni fogják a segélykérelmi eljárásokat, és növelik a szövetségi katasztrófavédelmi ügynökség munkatársainak számát is a Hawaii-szigeteken.

Josh Green kormányzó pedig múlt pénteken arról beszélt, hogy az állam főügyésze vizsgálatot indít a félresikerült maui vészhelyzeti intézkedések miatt. Ezzel együtt megvédte az állami kormányt, szerinte ugyanis a tűzvész erőssége és gyorsasága okozta azt, hogy bekövetkezett a tragédia. „Ez a tűzhurrikán – ami valami egészen új jelenség számunkra a globális felmelegedés korszakában – volt a végső oka annak, hogy ennyi ember odaveszett a tűzvészben.”

A katasztrófa lehetséges okairól és a felelősség kérdéséről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!