Hawaii erdőtűz: 89 halottat azonosítottak, de a kormányzó szerint ez még sokkal magasabb lesz

2023. augusztus 13. – 09:53

Hawaii erdőtűz: 89 halottat azonosítottak, de a kormányzó szerint ez még sokkal magasabb lesz
A porig égett Lahaina látképe 2023. augusztus 11-én – Fotó: Hawai'i Department of Land and Natural Resources / Handout via Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Nyolcvankilencre nőtt a halálos áldozatok száma a hawaii Maui szigeten történt erdőtüzeknek, amiben porig égett a szigeten fekvő Lahaina városa, írja a BBC.

Az amerikai állam kormányzója, Josh Green szombaton arra figyelmeztetett, hogy az áldozatok folyamatos azonosítása miatt jelentősen emelkedhet a következő napokban a halálos áldozatok száma is. Több száz embert kezelnek eltűntként, és szintén több százan tartózkodnak most is az óvóhelyeken.

Green szerint a héten kirobbant tűzvész „minden bizonnyal a legsúlyosabb természeti katasztrófa, amivel Hawaii valaha is szembesült”:

„Most az a célunk, hogy újraegyesítsük az embereket; ha van lehetőség rá, lakáshoz juttassuk őket; egészségügyi ellátást biztosítsunk nekik; és csak ezek után tudunk rátérni az újjáépítésre.”

Bár az erdőtüzeket mostanra sikerült nagyrészt megfékezni, a sziget egyes részein, többek között az elpusztult Lahaina környékén folyamatosan dolgoznak a tűzoltók. Egyelőre csak az érintett területek 3 százalékát tudták teljeskörűen átvizsgálni, de már a szövetségi hatóságok emberei is kiérkeztek a helyszínre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!