Visszatérhettek otthonaikhoz a leégett hawaii város lakói, de katasztrofális látvány várja őket

2023. augusztus 12. – 07:42

Visszatérhettek otthonaikhoz a leégett hawaii város lakói, de katasztrofális látvány várja őket
Kiégett autó egy porig égett ház előtt Lahainában augusztus 11-én – Fotó: Patrick T. Fallon / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Már 67 halálos áldozata van a hawaii erdőtüzeknek, így már halálosabb, mint az államot sújtó eddigi legpusztítóbb természeti katasztrófa, az 1960-as szökőár – írja a BBC. Csak pénteken 12 halottat találtak Lahaina üdülővárosában, ami szinte teljesen porig égett, és a végső szám valószínűleg még magasabb lesz. Több száz ember eltűnt.

Aki tudta bizonyítani, hogy a városban lakik, pénteken hazamehetett egy rövid időre, hogy felmérje, mekkora kár érte az otthonát. Vannak azonban városrészek, ahova továbbra is csak a mentőegységek mehetnek, nem engedik vissza a lakókat. Sokan viszont szó szerint mindent hátrahagyva menekültek a tűz elől, így van, aki attól tart, hogy nem tudja bizonyítani, hogy valóban ott élt, ahol.

Josh Green kormányzó felhívta a lakosok figyelmét, hogy nem lesz könnyű feldolgozni, amit a városban láthatnak.

„Lahaina leégett. Olyan szintű pusztítást láthatnak majd, amilyet életük során még soha. Törekedjenek a biztonságra, legyenek nagyon óvatosak.”

A hatóságok este tíz és reggel hat között kijárási korlátozást vezettek be, és Maui szigetének nyugati részén – ahol a város is található – továbbra sincs se víz, se áram. A mentőegységek még mindig keresik az áldozatokat, de a keresés nem korlátozódik a szárazföldre.

A parti őrség már 17 embert húzott ki a vízből, mindannyian stabil állapotban vannak. Egy hajós túrákat szervező helyi férfi azonban más esetekről is hallott. Hallott olyanról, hogy az emberek a vízbe ugráltak a tűz elől, és olyanról is, hogy négyéveseket szörfdeszkára ültetve toltak ki a vízre. Úgy tudja, a környező sziklákon is találtak holttesteket. Egy másik helyi szerint a halálos áldozatok száma sokkal magasabb, mint a hivatalos szám, szerinte csak az ő utcájában 50-en haltak meg.

Az óceán sem jelentett biztonságos menedéket, még egy hajó is megégett a tűzben – Fotó: Hawai'i Department of Land and Natural Resources / Handout / Reuters
Az óceán sem jelentett biztonságos menedéket, még egy hajó is megégett a tűzben – Fotó: Hawai'i Department of Land and Natural Resources / Handout / Reuters

A Lahainát elérő tűz több mint ezer épületet rombolt le teljesen, több ezren kerültek az utcára. Sokan a Mauin található hat menhely egyikében laknak, és van, aki végignézte, ahogy lángra kap a háza, így egyelőre nem vágyik vissza a városba. Az újjáépítés több évbe és több millió dollárba kerülhet majd, és már sok adomány érkezett az államhoz.

Mauin több híres milliomos, milliárdos is gyakran megfordul, köztük az Amazon feje, Jeff Bezos is. Feleségével, Lauren Sanchezzel 100 millió dollárt ajánlottak fel a károsultak megsegítésére.

Hawaii szigetein több tűz is ég, Mauin jelenleg több is. A tüzek kedden indultak, bár még nem tudni, pontosan hogyan, és az erős szelek és a nagy szárazság miatt gyorsan erőre kaptak. A hatóságok vizsgálják, hogy a sziget katasztrófavédelme megfelelően reagált-e a helyzetre, ugyanis sokan azt mondták, hogy nem kaptak időben figyelmeztetést.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!