Ötvennél többen haltak meg a Hawaiin tomboló erdőtűzben, és messze még a vége

2023. augusztus 11. – 06:55

Ötvennél többen haltak meg a Hawaiin tomboló erdőtűzben, és messze még a vége
A leégett Lahaina augusztus 8-án – Fotó: Marco Garcia / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Még mindig tombol Maui szigetén az erdőtűz, aminek áldozatai száma már bőven meghaladta az ötvenet is – írja a Reuters. A történelmi üdülőváros, Lahaina nagy része gyakorlatilag porig égett, az újjáépítés évekbe és dollármilliókba kerül majd. Josh Green kormányzó szerint ez a legnagyobb természeti katasztrófa, ami az államot valaha sújtotta.

Már ezer épület leégett, és több ezren kerültek az utcára. Őket a hatóságok igyekeznek hotelekben vagy normál esetben turistáknak kiadott lakásokban elszállásolni.

A tűz kedden indult meg a sziget nyugati részén, Lahaina mellett található bozótosban. Ez csak az egyike a sziget három nagy erdőtüzének, amik mind a napokban indultak, és amik még mindig pusztítanak. A szárazság és a sok esetben 100 km/h-s szél a tűznek kedvez.

Valószínűsíthető, hogy több áldozatról van szó, mint a legutóbb jelentett 55, de a mentőegységek egyelőre csak ennyit találtak meg. Attól tartanak, hogy a tűz áldozatainak száma meghaladhatja az 1960-as cunami áldozatainak számát, ekkor 61-en vesztették életüket. John Pelletier rendőrfőnök arról beszélt, hogy körülbelül 1000 embert eltűntként tartanak számon, ráaádsul az áramkimaradások nehezítik a kapcsolatfelvételt.

Az USA-ból érkező segélycsomagok mellett Kalifornia és Washington halottkereső kutyákat is küld, hogy segítsenek a helyieknek a romok átkutatásában.

„Értsék meg: Lahaina városa most egy megszentelt terület. Ki kell hoznunk őket”

– mondta John Pelletier, Maui rendőrkapitánya. A város korábban a Hawaii Királyság fővárosa volt.

Volt, aki az óceánba menekült a tűz elől. A kaliforniai Vixa Phonxaylinkham azt mondta, hogy először az autójukba szorultak a feleségével és gyerekeivel, majd elfutottak a vízhez, ahol órákig lebegtek.

Maui megye vezetése szerint a Lahainánál égő tűz 80 százalékát sikerült megzabolázni. Keletebbre Kiheinél és Kulánál égnek erdőtüzek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!