Észak-Korea szerint az amerikai hadseregben tapasztalt embertelen bánásmód miatt menekült hozzájuk Travis King

2023. augusztus 16. – 06:06

Másolás

Vágólapra másolva

Július közepén engedély nélkül Észak-Koreába szökött egy amerikai katona, Travis King. A 23 éves férfit őrizetbe vették, és az észak-koreai állami média (KCNA) szerint a vizsgálat során arra jutottak, hogy King az amerikai hadseregben tapasztalt „embertelen bánásmód és faji megkülönböztetés” miatt menekült át hozzájuk – írja a BBC.

A KCNA szerint az amerikai katona menedéket keres Észak-Koreában vagy máshol, mert kiábrándult az amerikai társadalomból.

Az USA szeretné a 23 éves katonát biztonságban hazavinni, habár korábban az amerikai tisztviselők is elismerték, hogy King önszántából lépte át a határt. Az észak-koreai hatóságok és a Koreai-félszigeten működő ENSZ-parancsnokság között tárgyalások folynak.

A felderítő specialista 2021 januárja óta szolgál a hadseregben. A váratlan szökése előtt két hónapot fogságban töltött Dél-Koreában testi sértés vádja miatt. Július 10-én engedték szabadon, és úgy volt, hogy visszarepül az Egyesült Államokba, ahol fegyelmi eljárás várt rá. A repülőtérről elmenekült, és csatlakozott ahhoz a vezetett kirándulócsoporthoz, amely az Észak- és Dél-Koreát elválasztó demilitarizált övezetet tekintette meg.

A csoport egyik tagja szerint éppen az egyik épületből jöttek ki, amikor King hangosan felnevetett, majd beszaladt több épület közé. A határon tartózkodó katonák néhány másodperc alatt reagáltak, de eleinte senki nem tudta, hogy mi történt. Elsőre ő is azt hitte, hogy csak valami rossz viccről van szó, de a férfi nem jött vissza, és innentől gyorsan elszabadultak a dolgok.

Az amerikai külügyminisztérium szigorúan tiltja az amerikai állampolgároknak, hogy belépjenek Észak-Korea területére, mivel „továbbra is komoly a kockázata az amerikai állampolgárok őrizetbe vételének, letartóztatásának és hosszú távú fogva tartásának”. A tilalmat azután vezették be, hogy a phenjani hatóságok 2015-ben őrizetbe vették Otto Warmbier amerikai egyetemistát, miután legális turistaként Észak-Koreába látogatott, és propagandaplakátot lopott egy hotelből. Warmbier 2017-ben meghalt, pár nappal azután, hogy Phenjan szabadon engedte a már kómában fekvő amerikai diákot, és hazaszállították az Egyesült Államokba.

Az Észak- és Dél-Koreát elválasztó demilitarizált övezet a világ egyik legjobban őrzött területe. Tele van taposóaknákkal, elektromos és szögesdrót kerítéssel, valamint megfigyelőkamerákkal. Fegyveres őrök vannak a határon a nap 24 órájában. Évente emberek tucatjai próbálnak elmenekülni Észak-Koreából a szegénység és az éhínség elől, de nagyon ritka, hogy ez valakinek sikerül. Legutóbb 2017-ben disszidált katona, rá negyven lövést adtak le, de túlélte a szökést.

A határsértés egyébként ugyanaznap történt, amikor évtizedek óta először ballisztikus rakétákkal felszerelt, nukleáris meghajtású amerikai tengeralattjáró érkezett Dél-Korea partjaihoz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!