Jason Momoa figyelmeztette a turistákat, hogy ne menjenek a tűzvész sújtotta Mauira

2023. augusztus 14. – 11:47

Másolás

Vágólapra másolva

A hawaii származású Jason Momoa arra figyelmeztette a turistákat, hogy egy darabig ne utazzanak a tűzvész sújtotta Maui szigetre. A színész az Instagramján azt írta: „Maui most nem az a hely, ahol nyaralni kellene.” Momoa egy videót is megosztott, amelyben arról beszélt, hogy a hawaii közösségnek időre van szüksége a gyógyuláshoz és a gyászhoz. „Ez azt jelenti, hogy minél kevesebb látogató tartózkodik a szigeten, és minél kevesebb látogató veszi igénybe a rendkívül korlátozottá vált erőforrásokat, annál jobb” – mondta.

A Hawaii-hoz tartozó Mauin múlt héten csaptak fel a lángok. A szárazság és az erős szél miatt a tűz hirtelen és nagyon gyorsan terjedt szét a sziget nyugati részén. A történelmi Lahaina város, az egykori Hawaii Királyság fővárosa szinte teljesen elpusztult, több száz épület dőlt romba, a helyiek az óceánban menekültek a tűzvész elől.

A maui tüzek halálos áldozatainak száma vasárnapra elérte a 96-ot, miközben még mindig sokakat eltűntként tartanak nyilván. Ez a tűzvész Hawaii legsúlyosabb természeti katasztrófája a 61 ember halálát okozó 1960-as szökőár óta – írta a Reuters.

Maui rendőrfőnöke, John Pelletier vasérnap azt mondta, hogy a leégett Lahaina városban az egykori épületek kevesebb mint 10 százalékát nézték csak át, és arról is beszámolt, hogy a megtalált holttestek közül még csak néhányat tudtak azonosítani. A helyi hatóságok arra kérték azokat, akiknek eltűnt hozzátartozójuk a tűzvész után, hogy DNS-minta eljuttatásával segítsék a halottak azonosítását. A rendőrfőnök szerint pontos szám nincsen az eltűntekről, de a különböző jelentések szerint még mindig százakról van szó – írta az MTI.

Lahaina városa a tűzvész után 2023. augusztus 12-én – Fotó: Yuki Iwamura / AFP
Lahaina városa a tűzvész után 2023. augusztus 12-én – Fotó: Yuki Iwamura / AFP

Josh Green hawaii kormányzó a hétvégén tett látogatásán elmondta, hogy Lahainában 2200 épület pusztult el vagy sérült meg, csaknem 90 százaléka lakóépület. Arról is beszámolt, hogy a tűzvész mintegy 6 milliárd dollár (mintegy 21 ezer milliárd forint) kárt okozott.

Hawaii szövetségi állam főügyésze vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy miért nem működtek a szigeten a természeti katasztrófákat jelző szirénák. A hatóságok ezt elismerve azt közölték, hogy mobiltelefonokra küldtek figyelmeztető üzeneteket, valamint televízió- és rádióközleményeket adtak ki, ugyanakkor korábban már kiderült, hogy a lángok miatt az adótornyok nagy része akkor már nem működött.

A sziget tűzoltó-főnöke, Brad Ventura úgy nyilatkozott, hogy a lángok olyan sebességgel terjedtek át a bozótról a lakóépületekre, hogy gyakorlatilag nem volt ideje a vészhelyzet-kezelő ügynökségnek.

A természeti katasztrófáról Ferenc pápa is megemlékezett vasárnapi imájában a római Szent Péter téren összegyűlt tömeg előtt. Maui katolikus közössége egyfajta csodaként emlegeti, hogy miközben Lahaina városa szinte teljesen elpusztult a tűzben, történelmi templomuk, a Maria Lanakila templom – a tetőben esett kisebb károkat leszámítva – szinte érintetlenül vészelte át a katasztrófát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!