A hegymászók egyszerűen átléptek a haldokló serpán a K2-n. Most vizsgálat indul

2023. augusztus 13. – 23:08

Másolás

Vágólapra másolva

Vizsgálat indul Mohammed Hasszan serpa halála ügyében – írja a Sky News. A pakisztáni férfi Kristin Harila norvég hegymászó csapatában dolgozott, amikor megcsúszott és súlyosan megsérült. Két osztrák hegymászó szerint az arra járó hegymászók közül csak egyvalaki próbált segíteni, a többiek egyszerűen átléptek a teste felett.

Pénteken írtuk meg, hogy két tiroli hegymászó azzal vádolta meg Kristin Harilát, hogy a csúcstámadás közben egyszerűen magára hagyták Hasszant, amikor ő lecsúszott és balesetet szenvedett. A környéken az eset idején két lavina is megindult, ami miatt az osztrákok visszafordultak, de Harila folytatta a mászást, és fel is jutott a csúcsra.

Az esetről szóló videó itt nézhető meg:

Hariláék tagadják a vádakat, szerintük nem hagyták magára a haldokló teherhordót. A hegymászó csütörtökön azt nyilatkozta, hogy másfél órán át próbálták megmenteni a férfit, és operatőrük is még egy órán keresztül mellette maradt. Harila szerint a pakisztáni mászó nem viselt kesztyűt, és a felszerelése sem volt megfelelő, a körülmények összességére tekintettel már nem lehetett megmenteni.

A két osztrák szerint csak egyvalaki próbált segíteni a szerencsétlenül járt teherhordón, akit szívmasszázzsal próbáltak újraéleszteni. Szemtanúk később megerősítették, hogy a Mohammad Hasszan több métert zuhant, majd fejjel lefelé lógott egy rögzített kötélen. Steindl szerint ilyesmi az Alpokban nem történhetett volna meg. Mint mondta, ha a bajba jutott nyugati ember lett volna, azonnal segítségére sietnek, a pakisztánira viszont egyfajta másodrangú mászóként tekintettek. „Szégyen, ami történt. Egy embert hagytak meghalni, csak hogy rekordot dönthessenek” – mondta.

Kristin Harila július végén rekordot állított fel, amikor három hónap alatt megmászta a világ mind a 14, nyolcezer méternél magasabb hegycsúcsát. A norvég hegymászónő pótlólagos oxigénnel és több teherhordó serpa segítségével mászott, utolsó kihívása a 8611 méter magas K2, a világ második legmagasabb hegycsúcsa volt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!