A norvég rekorder hegymászó tagadja, hogy magára hagyta volna a haldokló pakisztáni hordárt a K2-n

2023. augusztus 11. – 10:44

A norvég rekorder hegymászó tagadja, hogy magára hagyta volna a haldokló pakisztáni hordárt a K2-n
Fotó: NurPhoto / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Kristin Harila július végén rekordot állított fel, amikor három hónap alatt megmászta a világ mind a 14, nyolcezer méternél magasabb hegycsúcsát. A norvég hegymászónő pótlólagos oxigénnel és több teherhordó serpa segítségével mászott, utolsó kihívása a 8611 méter magas K2, a világ második legmagasabb hegycsúcsa volt.

Kristin Harilát már a rekord bejelentése után is érték kritikák, az egyik legismertebb serpa, Mingma Gjabu szerint a norvég hegymászó csapatát egy egész helikopter segítette a 8163 méter magas Manaszlu megmászásakor, miközben folyamatosan kapta a különféle felszereléseket és élelmiszer-ellátmányokat. Márpedig a hegymászósportban etikátlannak tartják azt, ha valaki a rekord elérése miatt a mászóút kiépítésének gyorsításához is helikoptert vesz igénybe.

Mostanra Harilát már azzal is vádolják, hogy egy szerencsétlenül járt teherhordót magára hagytak a K2 csúcstámadása közben.

Az osztrák Der Standard lapnak egy tiroli hegymászó, Wilhelm Steindl mesélt arról, hogy miközben több tucat hegymászó nyomult a csúcs felé a keskeny ösvényen, két lavina is lecsapott rájuk. Steindl társával ekkor visszafordult, mert túl veszélyesnek ítélték meg a helyzetet, operatőrük pedig egy drónról filmezte a forgatagot, és az alaptáborba visszatérve megdöbbenve nézték végig a felvételeket.

Kiderült, hogy egy pakisztáni magashegyi teherhordó, Mohammad Hasszan nagyjából 8200 méteres magasságban lecsúszott és balesetet szenvedett. Wilhelm Steindl és Philip Flämig azt állítják, hogy Kristin Harila csapata a csúcstámadás közben egyszerűen elhaladt a hordár teste mellett, és meg sem próbáltak rajta segíteni. A mászók szerint mindezt a drónfelvételek is bizonyítják.

Hariláék tagadják a vádakat, szerintük nem hagyták magára a haldokló teherhordót. A hegymászó csütörtökön azt nyilatkozta, hogy másfél órán át próbálták megmenteni a férfit, és operatőrük is még egy órán keresztül mellette maradt. Harila szerint a pakisztáni mászó nem viselt kesztyűt, és a felszerelése sem volt megfelelő, a körülmények összességére tekintettel már nem lehetett megmenteni.

A két osztrák szerint csak egyvalaki próbált segíteni a szerencsétlenül járt teherhordón, akit szívmasszázzsal próbáltak újraéleszteni. Szemtanúk később megerősítették, hogy a Mohammad Hasszan több métert zuhant, majd fejjel lefelé lógott egy rögzített kötélen. Steindl szerint ilyesmi az Alpokban nem történhetett volna meg. Mint mondta, ha a bajba jutott nyugati ember lett volna, azonnal segítségére sietnek, a pakisztánira viszont egyfajta másodrangú mászóként tekintettek. „Szégyen, ami történt. Egy embert hagytak meghalni, csak hogy rekordot dönthessenek” – mondta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!