Egy Győr nagyságú várost megtöltenének az ausztriai magyar munkavállalók

2023. augusztus 12. – 17:53

Másolás

Vágólapra másolva

Júniusban 124 718 magyar dolgozott Ausztriában – ez derül ki az osztrák társadalombiztosító honlapján megjelent friss adatokból, amit a Világgazdaság szemlézett. A foglalkoztatottsági statisztikákat havonta közli az osztrák szervezet, a júniusit néhány hete hozták nyilvánosságra.

Az osztrák piacon megjelent csaknem 125 ezer fős – ez körülbelül megegyezik Győr lakosságával – hazai munkavállalói kör több szempontból is meglepő. Egyrészt ez azt jelenti, hogy Magyarország adja a legtöbb dolgozót Ausztriának.

Csak a német kontingens mérhető a magyar dolgozók számához, de a 123 301 fős létszám így is elmarad tőle, ha nem is sokkal. A harmadik helyen álló Romániából 83 701 keresik a kenyerüket Ausztriában. De a magyar adat azért is kiugró, mert az következik belőle, hogy az osztrák gazdaságban dolgozó külföldiek közül minden nyolcadik magyar állampolgárságú. A kimutatások ugyanis júniusban 1 001 121, tehát valamivel több mint egymillió nemzetközi munkavállalót tartottak nyilván Ausztriában, aminek a 125 ezres magyar dolgozói kör majdnem a 13 százalékát adja.

Nem is Bécs (21 475 fő) a legnagyobb felszívója a magyar munkaerőnek, hanem Alsó-Ausztria tartomány, 22 891 fővel. De értelemszerűen sokan vannak a magyar határhoz közeli Burgenland tartományban is, itt 22 712 magyart regisztráltak.

Ugyancsak meghökkentő a magyar munkavállalók számának növekedési trendje. Májushoz képest júniusban valamivel több, mint 22 ezer fővel nőtt az Ausztriában munkát vállaló külföldiek száma. Ebből mintegy ötezren magyarok.

A növekedés egyértelműen a kinti mezőgazdasági munkák, illetve a nyári turisztikai szezon beindulásának tudható be. Sokan arra számítanak, hogy a tendencia júliusban is kitartott, és augusztusban is folytatódni fog.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!