Az ukrán pilóták csak jövő nyáron állhatnak majd készen az F-16-osok kezelésére

2023. augusztus 11. – 19:51

Másolás

Vágólapra másolva

A hat ukrán pilótából álló első pilótacsoport várhatóan csak jövő nyáron fejezi be az amerikai gyártmányú F-16-os vadászgépekre való kiképzést – közölték magas rangú ukrán kormányzati és katonai tisztviselők a Washington Posttal.

A legtapasztaltabb pilóták kiképzése várhatóan hat hónapot vesz igénybe, a nyugati szövetségesek külön pályát javasoltak a kezdők számára, ami több mint kétéves kiképzést igényelne, beleértve az angol nyelvórákat is.

Kijev a lehető leghamarabb szeretné használatba venni a vadászrepülőket, de a nyugati országok már eleve a kiképzésről szóló döntéssel is sokat késlekedtek, és az oktatóprogram végrehajtása is csúszott.

Az F-16-osokra Ukrajna nyugati partnerei úgy tekintenek, mint ami az ország hosszú távú védelmének kulcsfontosságú eszköze. „Az F-16-osok az Ukrajna iránti hosszú távú elkötelezettségünkről szólnak, és olyan képességet jelentenek, amely nem lesz releváns a jelenlegi ellentámadás szempontjából” – mondta Patrick Ryder dandártábornok, a Pentagon sajtótitkára.

A megtámadott ország azonban szeretné, ha mihamarabb hadrendbe állnának, hogy az ukrán ellentámadást segítsék, amely sikerének egyik legjelentősebb akadálya, hogy Kijev erőinek nincs megfelelő légi támogatása, így az orosz repülők és helikopterek nagy veszteségeket okoznak az aknák és ágyúk által egyébként is tizedelt támadó alakulatoknak.

Ukrajna arra számított, hogy az F-16-osok már idén ősszel védeni fogják a légterüket, de erre alig van esély, sokkal valószínűbb, hogy jövő nyáron lesznek csak bevethetőek a most képzést kapó pilóták. Az F-16-osok – ha megérkeznek – nagy segítséget jelenthetnek majd az orosz drón- és rakétacsapások elhárításában is.

Az ukrán vezérkari főnök, Valerij Zaluzsnij korábban bírálta a nyugati partnereket, amiért elvárják, hogy az ukrán erők modern légierő nélkül folytassanak nagyszabású ellentámadást, holott az F-16-oshoz hasonló vadászgépek nélkül, mondják az ukrán tisztviselők, nem tudnak versenyezni az orosz légierővel.

A frontvonalban lévő ukrán katonák szerint az alacsonyan repülő orosz helikopterek részben azért támadták sikeresen a Kijev szárazföldi erőit, mert Ukrajna nem tudta velük érdemben felvenni a versenyt.

Ukrán tisztviselők szerint most mindössze hat pilóta fog részt venni a kiképzés első fordulójában. Rajtuk kívül további két tartalékos pilóta lesz még. Bár a tisztviselők elmondása alapján a pilóták már folyékonyan beszélnek angolul, először négy hónapos angoltanfolyamon kell részt venniük Nagy-Britanniában, hogy megtanulják a repülőgépekkel kapcsolatos terminológiát.

Az amerikai lapnak nyilatkozó egyik ukrán tisztviselő szerint januárra tolják ki a harci kiképzés kezdetét, amely várhatóan hat hónapig tart. A második, nagyjából ugyanekkora csoport hat hónappal később, azaz a jövő év végére állna készen. És ezen felül további 20 ukrán pilóta készen áll az angol nyelvű kiképzésre.

Több ukrán tisztviselő is arról beszélt a Washington Postnak, hogy csalódottak a csúszások miatt, de nem akarnak túlságosan kritikusak lenni amerikai és európai jótevőikkel szemben, mert attól tartanak, hogy hálátlannak tűnnek.

Ukrán tisztviselők nem értik, hogy miért Hollandiában és Dániában lesznek a kiképzések, érthetetlen számukra, hogy miért nem az Egyesült Államok arizonai Luke légibázisán lesz az oktatás, ahol évente több mint 400 amerikai pilótát képeznek ki az F-16-osok vezetésére. Az a program hét hónapig tart.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!