Nem indul túl fényesen a brit kormány menekülteket elszállásoló uszályának pályafutása

2023. augusztus 11. – 15:05

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn szállt fel az első 15 menedékkérő a Bibby Stockholm nevű uszály fedélzetére, kedden pedig további 24 lakót költöztettek be, pénteken viszont mindenkit le kell szállítani a hajóról, miután Legionella baktériumot találtak a csapvízben – írja a Sky News.

A háromemeletes, 222 hálószobás lakóhajó májusban érkezett meg a portlandi kikötőbe. A kormány tervei szerint az 500 ember befogadására alkalmas Bibby Stockholmon csak egyedülálló férfiak fognak tartózkodni, ahol számukra „alapvető és kényelmes” szállást, valamint egészségügyi ellátást és étkezési lehetőséget biztosítanak, amíg elbírálják a menedékkérelmüket.

Nagy-Britanniában jelenleg több mint 50 ezer illegális bevándorló él szállodákban, amelyeknek a napi összköltsége 6 millió font (2,7 milliárd forint). A jelentések szerint az uszály fenntartása naponta 20 000 fontos (több mint 8,5 millió forintos) költséget jelent.

A döntést több helyi konzervatív képviselő is bírálta, akik szerint a kormány úgy „dobta az ajtajuk elé” a szálláshelyet, hogy nem egyeztetett sem velük, sem a lakossággal. Ráadásul a terv ellenzői szerint kockázatos több száz embert összezárni ilyen kis területen.

A tiltakozóknak a jelek szerint ebben igazuk lett: alig érkeztek meg az első lakók a hajóra máris gondok akadtak, a csapvízben ugyanis Legionella baktérium nyomaira bukkantak, ami a tüdőfertőzés egy súlyos típusát, a légiós betegséget okozhatja.

Az uszályon tartózkodók közül egyelőre senki sem mutatta a betegség jeleit, de a biztonság kedvéért mindenkit máshol helyeztek el, amíg lefolytatják a vizsgálatot, és megállapítják, hogy visszatérhetnek-e a szálláshelyre.

A hatóságok hangsúlyozták, hogy a baktériumot csak az uszály saját csatornarendszerében mutatták ki a tesztek, és Portland lakosságát nem veszélyezteti.

A helyzet azért is kínos, mert kedden a bevándorlásügyi miniszter az elégedetlenkedők megnyugtatására „abszolút tisztességes szálláshelyként” jellemezte az uszályt, miközben a megnyitását többször is el kellett halasztani többek között tűzvédelmi aggályok és civil jogvédő szervezetek tiltakozásai miatt is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!