Beindították Nagy-Britannia aggályos, menekülteket elszállásoló uszályát

2023. augusztus 7. – 21:35

Másolás

Vágólapra másolva

A brit belügyminisztérium szerint az első 15 menedékkérő már a vitatott Bibby Stockholm uszály fedélzetén van. A kormány eredetileg körülbelül 50 embert tervezett hétfőn a dorseti Portland kikötőjében lévő hajó fedélzetén elhelyezni, a minisztérium szerint azonban „kisebb akadályok miatt” ez nem sikerült, írja a Sky News.

Nagy-Britannia illegális bevándorlóinak egy részét a tervei szerint átköltözteti egy, a szigetország déli partvidéken lévő lakóhajóra. Ez része a kormány azon tervének, amely szerint amíg a bevándorlók menedékjogi kérelmeit feldolgozzák, szállodák helyett olcsóbb alternatívákat használjanak a menedékkérők ideiglenes elszállásolására, írja az MTI.

Fotó: Rasid Necati Aslim / 2023 Anadolu Agency Fotó: Rasid Necati Aslim / 2023 Anadolu Agency
Fotó: Rasid Necati Aslim / 2023 Anadolu Agency

A brit kormány szerint ezzel korlátozni szeretnék azt is, hogy kevesebb embert csábítson Nagy-Britannia, itt ugyanis jelenleg több mint 50 ezer illegális bevándorló él szállodákban, amelyeknek a napi összköltsége 6 millió font (2,7 milliárd forint).

A jelenleg az uszályon tartózkodók várhatóan három-kilenc hónapig maradnak ott, amíg elbírálják az igényüket, mondta a belügyminisztérium menekültügyi elszállásolásért felelős igazgatója, Cheryl Avery. Az uszályok és a használaton kívüli katonai telephelyek felhasználására vonatkozó tervek azonban a helyi közösségek tiltakozását váltották ki.

Egyesek a szolgáltatásokra gyakorolt lehetséges negatív hatások miatt panaszkodnak, valamint elmondásuk szerint kérdéses, hogy a telephelyek nem válnak-e tüntetések célpontjaivá. Mások embertelennek nevezték az Irakból, Iránból, Szíriából, Afganisztánból vagy Albániából érkező emberek elhelyezését.

A menedékkérők jólétével és a helyi szolgáltatásokra gyakorolt ​​hatásával kapcsolatos aggodalmak miatt azonban jelentős a helyi ellenállás a Bibby Stockholm ellen. Hétfőn a tiltakozók a portlandi kikötőben üdvözlőcsomagokkal, pipereszerekkel és a migránsokat segítő szervezetek elérhetőségeit tartalmazó brossúrákkal várták az érkező menekülteket.

A Care4Calais szervezet azt állította, mintegy 20 ember felszállását megakadályozták a Bibby Stockholmra, köztük fogyatékkal élőket, vagy olyan embereket, akik traumatikus élményeket éltek át a tengeren. A szervezet hozzátette, továbbra is együttműködnek azokkal, akik nem akarják, hogy beköltöztessék őket a szálláshelyre.

A kormány szerint az 500 ember befogadására alkalmas Bibby Stockholm uszályon csak egyedülálló férfiak fognak tartózkodni, ahol számukra „alapvető és kényelmes” szállást, valamint egészségügyi ellátást, étkezési lehetőséget és fedélzeti biztonságot biztosítanak majd. A háromemeletes, 222 hálószobás lakóhajó, amely egy svéd vállalat tulajdonában van, korábban olajmezőkön dolgozó munkások és más országok bevándorlóinak elhelyezésére szolgált.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!