Hatalmas, úszó konténervárosban szállásolnak el menedékkérőket Nagy-Britannia partjainál

2023. május 9. – 12:55

Hatalmas, úszó konténervárosban szállásolnak el menedékkérőket Nagy-Britannia partjainál
Fotó: Egyesült Királyság belügyminisztériuma / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Háromemeletes, 222 hálószobás lakóhajó érkezett a portlandi kikötőbe – írja a Sky News. A hatalmas, úszó konténervárost nyáron helyezik üzembe, tizennyolc hónapon keresztül nyújt majd szállást az országba érkező menedékkérőknek.

Az uszályon 500 egyedülálló, férfi menedékkérőt szállásolnak majd el.

A belügyminisztérium tájékoztatása szerint a szálláshoz olyan alapszintű szolgáltatások is tartoznak majd, mint egészségügyi ellátás, étkezési lehetőség és éjjel-nappali biztonsági szolgálat – ez azt jelenti, hogy a portaszolgálat mellett például orvosi rendelő, étkezde és közösségi terek is találhatók a hajón.

A jelentések szerint ez naponta 20 000 fontos (több mint 8,5 millió forintos) költséget jelent majd. Bár a szálláshelyek bérleti díja egyelőre nem ismert, a hatóságok tájékoztatása szerint „jelentősen olcsóbb lesz, mint egy szállodai szoba”.

A hajó addig nyújt átmeneti szállást a menedékkérőnek, amíg a kérelmüket elbírálják.

A tervet több helyi konzervatív képviselő is bírálta, akik szerint a kormány úgy „dobta az ajtajuk elé” a szálláshelyet, hogy nem egyeztetett sem velük, sem a lakossággal. A terv ellenzői szerint kockázatos több száz, kiszolgáltatott embert összezárni ilyen kis területen, ráadásul a szállás túl nagy nyomást helyez a kis létszámú parti őrségre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!