Brit hírszerzés: Valóban a hadseregnek dolgozott a tengeri drónnal kilőtt orosz tartályhajó

2023. augusztus 9. – 10:46

Másolás

Vágólapra másolva

A brit hírszerzés szerint rendszeresen szállított üzemanyagot és katonai felszerelést az oroszok két civil jelzésű hajója, az augusztus 4-én, a Kercsi-szorosban, egy ukrán tengeri drónnal eltalált és használhatatlanná tett SIG, illetve a Sparta IV, írja a Guardian.

Az előbbi hajót ért találat a motorteret érintette, illetve több helyen átlyukasztotta a hajótestet is, ám mivel az összes sérülés a vízszint fölött volt, ezért a SIG nem süllyedt el. Az orosz külügyminisztérium a támadás másnapján azt nyilatkozta, hogy meg fogja bosszulni a támadást, amelyet előzőleg az Ukrán Biztonsági Szolgálat, az SBU vállalt magára.

Mint a brit védelmi minisztérium jelentésében írják, az oroszok azért végezték egy ideje polgári hajókkal a katonai szállítások egy részét Oroszország és Szíria közt, mert 2022. február 28. óta katonai hajókkal nem kelhetnek át a Boszporuszon.

Hozzáteszik, hogy az utóbbi időkben végrehajtott sikeres úszódrón-támadások azt mutatják, hogy ezek a legénység nélküli, akár 450 kilogramm robbanóanyaggal felszerelt harceszközök egyre fontosabb szerepet játszanak a modern haditengerészeti hadviselésben, és az orosz tengeri ellátási útvonalak leggyengébb láncszemei ellen fordíthatók. A legújabb kori vízi harcjárművek szerepéről és jelentőségéről ebben a cikkünkben olvashattak részletesen.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!