Trump kontra CNN – a bíróság visszadobta a volt amerikai elnök keresetét

2023. július 30. – 09:37

Másolás

Vágólapra másolva

A bíróság elutasította Donald Trump 475 millió dolláros (több mint 166 milliárd forintos) keresetét, amelyet a CNN hírtelevízió ellen nyújtott be. A volt amerikai elnök egyebek mellett azt kifogásolta, hogy Adolf Hitlerhez hasonlították őt, írja a BBC.

Donald Trump egy szombati kampányrendezvényen Pennsylvaniában – Fotó: Lindsay Dedario / Reuters
Donald Trump egy szombati kampányrendezvényen Pennsylvaniában – Fotó: Lindsay Dedario / Reuters

A CNN visszautasította és „nagy hazugságnak” nevezte Trump állítását, miszerint ellopták volna tőle a 2020-as elnökválasztást.

A keresetben több olyan esetet is felsoroltak, amikor a CNN Trumpot Adolf Hitlerhez hasonlította, többek között a műsorvezető Fareed Zakaria 2022 januárjában készített egy különleges riportot, amelyben a német diktátorról készült felvételek szerepeltek.

Raag Singhal bíró úgy ítélte meg, hogy a CNN megjegyzései nem voltak becsületsértőek, véleménynek minősülnek, így Trump keresete nem áll biztos jogi lábakon.

„Az, hogy a CNN a Trump választási bírálataira a »nagy hazugság« kifejezést használta, nem ad okot arra a következtetésre, hogy Trump a zsidók vagy bármely más népcsoport üldözését és népirtását támogatja”

– olvasható az indoklásban.

Egyelőre egyik érintett sem kommentálta a bírósági döntést.

Donald Trumpnak komoly jogi procedúrákkal kell szembenéznie, mivel az amerikai igazságügyi minisztérium büntetőeljárást indított ellene, amiért 2021 januárjában, hivatalából való távozása után titkosított kormányzati iratokat vitt magával a floridai, mar-a-lagói birtokára. Az FBI augusztusban házkutatást tartott a rezidencián, amely során több ezer, köztük sok bizalmas, titkos és szigorúan titkos iratot foglaltak le, amiket az exelnök a törvények szerint nem tarthatott volna magánál.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!