Szentpéterváron fotózták le Prigozsint, azon a találkozón, amin Putyin is részt vesz

2023. július 27. – 14:44

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz közösségi médiában és sajtóban is megjelent egy friss fénykép Jevgenyij Prigozsin Wagner-vezérről. A felvétel Szentpéterváron készült, az Afrika – Oroszország-csúcson, amin Vlagyimir Putyin is részt vesz. Csütörtökön és pénteken 17 afrikai vezető találkozik az orosz elnökkel.

Prigozsint a Közép-afrikai Köztársaság delegációjának egyik tagjával fotózták le. A Sky News igazolta, hogy a képek a szentpétervári Trezzini Palace Hotelben készültek, ami az Afrika – Oroszország-csúcs honlapján is szerepel helyszínként. Azt nem lehet tudni, hogy a kép pontosan mikor készült, mindenesetre az interneten csütörtökön bukkant fel először.

Prigozsin hollétéről ellentétes információk jelentek meg mióta a június végi kudarcba fulladt lázadása után állítólag önkéntesen Belaruszba távozott. Rögtön utána felröppent a pletyka, hogy már vissza is tért Oroszországba, de hivatalosan senki nem erősítette ezt meg. A tartózkodási helye szinte folyamatosan téma, múlt héten például arról is érkeztek hírek, hogy Putyinnal teázott, miközben olyan videók is készültek róla, amik alapján úgy tűnt, Belaruszban volt a csapataival.

Az, hogy a jelek szerint Prigozsin is találkozhat az afrikai vezetőkkel Szentpéterváron, újabb jele lehet annak, hogy a Wagner-csoport Moszkva áldásával bővítheti az afrikai jelenlétét. „Az afrikai országok és a Wagner katonai magáncég közötti megállapodások jövője mindenekelőtt az érintett országok kormányain múlik” – szögezte le június végén Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

Július 26-án jelent meg a brit parlament külügyi bizottságának jelentése, amelyben élesen bírálták a brit kormányt, amiért az szerintük alábecsülte a Wagner afrikai terjeszkedését. A jelentés hét országot sorol fel, ahol a Wagner katonai tevékenységét észlelték: Ukrajnát, Szíriát, a Közép-afrikai Köztársaságot, Szudánt, Líbiát, Mozambikot és Malit.

A Politico cikke szerint múlt héten több száz Wagner-zsoldos érkezett a Közép-afrikai Köztársaságba. Az országban vasárnap tartanak népszavazást az elnöki mandátumkorlát eltörléséről. Ha megszavazzák, a jelenlegi elnök, Touadera újraindulhatna a székéért.

A Wagner-vezérről készült képeket az Orchestra Wagner Telegram-csatorna is megosztotta. Az oldal arra utalt, hogy a Wagner keze is benne lehet a nigeri katonai puccsban, bár ezt az állítást független hírforrás nem tudta ellenőrizni.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!