A brit kormány hibája is lehet, hogy a Wagner-csoport ennyire elterjedhetett Afrikában

2023. július 26. – 15:21

Másolás

Vágólapra másolva

A parlament külügyi bizottsága (FAC) élesen bírálta a brit kormányt, amiért alábecsülte az orosz Wagner-zsoldoscsoport terjedését, főleg az afrikai országokban, írja a BBC. A FAC azt mondja, hogy a kormány félreértette a Wagner működését.

„Mély aggodalommal tölt el bennünket, hogy a kormány nem érti a Wagner Európán kívüli pozícióját, különösen az afrikai államokban tapasztalható hatalmukat” – mondta a bizottság elnöke, Alicia Kearns képviselő.

A jelentés hét országot sorol fel, ahol a Wagner katonai tevékenységét észlelték: Ukrajnát, Szíriát, a Közép-afrikai Köztársaságot, Szudánt, Líbiát, Mozambikot és Malit. A csoport rendkívül sikeres és jövedelmező üzleti modellt dolgozott ki ezekben az országokban, saját magát és ügyfeleit gazdagítva, többnyire a helyi lakosság kárára.

A jelentés szerint a brit kormány 10 éven keresztül „alábecsülte a Wagner-hálózat tevékenységét, valamint a biztonsági vonatkozásait Európára nézve”.

Ez a téma a héten még aktuálisabbá vált, mivel a becslések szerint mintegy 3000-10 000 Wagner-zsoldos állított fel bázist Fehéroroszországban, és bejelentették, hogy határon átnyúló razziát szeretnének végrehajtani Lengyelországban, ami NATO-tagállam.

Mali kiváló példája egy olyan országnak, ahol a Wagner-csoport sikeresen kiszorította a nyugati, francia vezetésű erőket, miközben beszőtte magát az autokratikus kormányba, amely nemrég ragadta magához a hatalmat.

„Az Egyesült Királyságnak alternatívát kell nyújtania a nehézségekkel küzdő országok számára” – írja a jelentés. „A Kreml külpolitikai célja, hogy rákényszerítse a csődben lévő államokat arra, hogy a Wagner-hálózatra támaszkodjanak.”

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!