Szívritmus-szabályozót kapott Netanjahu

2023. július 24. – 06:29

Másolás

Vágólapra másolva

Szívritmus-szabályozót kapott Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök – írja a Guardian. A 73 éves politikust szombaton szállították kórházba, miután a múlt héten beültetett készülék rendellenességeket mutatott, és vasárnap kora reggel elvégezték rajta a sürgősségi beavatkozást.

A miniszterelnök hivatala közleményében azt írta, hogy jól érzi magát, és képes lesz bizonyos feladatai ellátására a héten. A vasárnapi kabinetülést elhalasztották a műtét miatt.

A politikust július közepén kellett kórházba szállítani, állítása szerint csak azért, mert kiszáradt. Az orvosai a kiengedése után közölték, hogy a szíve „tökéletes állapotban van”, és csak „a rutinellenőrzés érdekében” kötöttek rá megfigyelő készüléket. A miniszterelnök évek óta szív-ingerületvezetési zavarokkal küzd, tavaly októberben, a választási kampány kellős közepén szintén kórházban kellett töltenie egy éjszakát rosszullét miatt.

Izrael éppen az ország eddigi legsúlyosabb belpolitikai válságát éli át, amelyet az váltott ki, hogy Netanjahu kormánya megpróbálta visszaszorítani a legfelsőbb bíróság hatáskörét. Netanjahuék igazságügyi reformja ellen tavasz óta folyamatosak a tüntetések – a kormány időlegesen kihátrált a csomagból, de még a héten is százezrek vonultak utcára, a rendőrség vízágyúval oszlatta a tömeget. A törvényt a hét végéig megszavazhatják az izraeli törvényhozásban, a kneszetben.

A 73 éves Netanjahu Izrael leghosszabb ideje hivatalban lévő vezetője, megszakításokkal már 15 éve vezeti az országot. Jelenlegi, nacionalista erőkből álló kormánya tavaly decemberben lépett hivatalba, azóta számos olyan intézkedést vittek át, amelyeket a helyi ellenzék a jogállam lebontására tett kísérletként értelmez.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!