Idén már a negyedik miniszter távozik az új-zélandi kormányból, ezúttal ittas vezetés miatt

2023. július 24. – 13:12

Másolás

Vágólapra másolva

Kiri Allan új-zélandi igazságügyi miniszter hétfőn benyújtotta a lemondását, miután vasárnap éjjel balesetet okozott az ország fővárosában, Wellingtonban, majd ellenállt a rendőri intézkedésnek is – írja a Guardian. A politikust végül bevitték a rendőrőrsre, négy órán át fogva tartották, csak ezután mérték meg az alkoholszintjét, ami 0,25-0,4-es szintet mutatott. Ez pedig az eltelt idő arányában azt jelenti, hogy Kiri Allan ittas állapotban vezethetett.

Az ország miniszterelnöke, Chris Hipkins az ügyre reagálva azt mondta, az igazságügyi tárca élén nem állhat olyan ember, akit bűncselekmény elkövetésével vádolnak, ezért elfogadta Kiri Allan lemondását.

A 39 éves Kiri Allan a közelmúltban mentális problémákkal küzdött, emiatt szabadságot is kivett, és csak múlt hétfőn tért vissza a munkába, napokkal ezután történt a baleset. Azt mondta, sajnálja a tettét, és egy időre elvonul, hogy átgondolja a politikai jövőjét. Parlamenti képviselői posztját mindenesetre megtarthatta.

Allan már a negyedik miniszter, aki távozik Chris Hipkins miniszterelnök kabinetjéből. A múlt hónapban Michael Wood közlekedési és bevándorlási miniszter mondott le, miután nem jelentette be a tulajdonában lévő részvényekkel kapcsolatos lehetséges összeférhetetlenséget, márciusban Stuart Nash rendőrminisztert bocsátották el, miután kiderült, hogy bizalmas információkat szivárogtatott ki, májusban pedig Meka Whaitiri vámügyi miniszter nyújtotta be lemondását, hogy az őslakosok jogai mellett kiálló Maori Párt színeiben indulhasson az októberi választásokon.

Chris Hipkins januárban vette át a miniszterelnöki tisztséget, miután elődje, Jacinda Ardern lemondott. Új-Zélandon október 14-én tartanak választásokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!